Bolile reumatice afecteaza articulatiile si tesuturile conjunctive. Exista foarte multe forme cunoscute ale acestor boli, printre care mai multe tipuri de artrita.
Primele simtpome ale articulatiilor afectate de artrita sunt inrosirea si inflamarea acestora, deteriorarea si inflamarea tesutului conjunctiv, ca: tesutul (lichidul) sinovial, cartilajul, tendoanele.
O serie de afectiuni reumatice sunt considerate boli autoimune si apar atunci cand sistemul imunitar ataca anumite parti ale corpului.
Gasiti in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai cunoscute afectiuni ale articulatiilor, simptome si sfaturi pentru recuperare si tratament in cazul in care dumneavoastra sau cineva drag se confrunta cu una dintre aceste boli:
Spondilita anchilozanta este cea mai comuna dintre bolile reumatice care afecteaza coloana.
Se intalneste cel mai ades in randul adultilor si se manifesta prin aparitia durerilor la nivelul spatelui, inflamarea tendoanelor la nivelul coapselor, genunchilor si umerilor.
Fibromialgia este afectiunea asociata cu obosela cronica si dureri articulare insa afecteaza si tendoanele si muschii, responsabili cu sustinerea articulatiilor, cauzand rigiditate si episoade dureroasa la nivelul intregului corp. Aceasta boala este mai des intalnita in randul pacientelor de sex feminin si implica si tulburari ale somnului.
Guta este o boala reumatica ce afecteaza un numar foarte mare de adulti, ce se declanseaza prin aparitia unor cristale de acid uric in articulatii, cel mai ades localizata la degetele mari de la picioare, caracterizata prin dureri episodice si aparitia unor umflaturi.
Aceasta afectiune este mai des intalnita in randul pacientilor de sex masculin.
Artrita infectioasa este o forma de artrita declansata de o infectie virala sau bacteriana.
De exemplu, boala Lyme (aparuta in urma unei muscaturi de capusa purtatoare de bacterii), poate cauza inflamatie, durere si rigiditate la nivel articular.
Alte forme ale artritei infectioase sunt artrita cu parvovirus si artrita gonococica.
Aceste forme de artrita sunt caracterizate prin episoade dureroase, inflamarea unei articulatii sau a mai multora simultan (monoartrita si poliartrita) si/sau aparitoa unor “pungute” cu puroi la nivelul pielii.
Diagnosticata la timp, aceasta se poate trata inainte ca articulatiile sa fie afectate iremediabil.
Artrita idiopatica juvenila este cea mai comuna forma de artrita aparuta in randul pacientilor copii si este caracterizata prin inflamarea articulatiilor, durere insotita de temperatura, pierderea/ingreunarea capacitatilor articulatiilor si uneori aparitia unor iritatii.
Osteoartrita este cea mai comuna forma a artritei care apare in randul pacientilor cu varste mai ridicate (peste 50 de ani) si este cauzata de distrugerea cartilajului si pierderea lichidului sinovial, acestea avand rolul de a proteja si asigura buna functionare a articulatiei.
Degradarea oaselor si a articulatiilor cauzeaza episoade durereoase, rigiditate in miscare, durere locala.
Lupusul – denumit stiintific Lupus Eritematos Sistemic, este o boala autoimuna ce afecteaza articulatiile si tesuturile pacientului purtator.
Aceasta boala apare atunci cand sistemul imunitar confunda tesuturile proprii cu intrusi, atacandu-le in egala masura, afectand astfel atat articulatiile, cat si alte organe.
La nivel mondial, un procent de 90% din pacientii diagnosticati cu Lupus, sunt de sex feminin.
Artrita psoriazica este o afectiune a articulatiilor aparuta in randul pacientilor diagnosticati dermatologic cu Psoriazis.
Artrita psoriazica este o boala dureroasa care afecteaza articulatiile degetelor de la maini si de la picioare, aducand transformari vizibile la nivelul acestora, caracterizate prin cresterea temperaturii locale, inrosirea zonei afectate, deformari ale structurilor articulare.
Degradarea oaselor si a articulatiilor cauzeaza episoade durereoase, rigiditate in miscare, durere locala.
Artrita reactiva cunoscuta si ca sindromul Reiter, este o boala reumatica declansata cel mai ades de o infectie a tractului urinar, intestinelor sau a altor organe.
Pacientii diagnosticati cu artrita reactiva semnaleaza simptome ca: durere, iritatii la nivelul pielii, inflamarea articulatiior, afectiuni (inflamatii) ale ochilor.
Acestea sunt cateva din afectiunile care pot aparea la nivelul articulatiilor si care, netratate, pot afecta ireversibil mobilitatea si starea de bine a pacientului.
Degradarea oaselor si a articulatiilor cauzeaza episoade durereoase, rigiditate in miscare, durere locala.
Pentru un diagnostic corect, investigatii imagistice si de laborator cat si pentru un tratament corespunzator sau preventie, Dentirad Hospital vine in sprijinul dumneavoastra cu baza de recuperare fizica si medicala.
Pentru mentinerea activa a articulatiilor dumneavoastra, ozonoterapie pentru repararea cartilajelor si a tesuturilor slabite cat si pentru intarirea si regenerarea sistemului imunitar, aparate si medici profesionisti pentru identificarea exacta a afectiunilor care va impiedica sa va desfasurati activitatile intr-un ritm normal.
Surse – webmd.com, healthline.net, mayoclinic.org, advancedrelifinstitute.com
Lasă un răspuns