Astmul este o condiție medicala manifestata prin îngustarea cailor respiratorii, umflarea acestora si producerea de extra mucus. Toate acestea duc la dificultate in respiratie, tuse, iritație in gat si senzație de sufocare.
Pentru anumiți oameni, astmul este o problema minora însă pentru alții, poate reprezenta o problema majora care se suprapune cu activitățile cotidiene si care poate ajunge la atacuri ce pot pune viața in pericol.
Astmul nu poate fi vindecat însă simptomele acestei afecțiuni, pot fi controlate. Pentru ca astmul se manifesta diferit de-a lungul timpului, odată diagnosticați, este bine sa mergeți cu regularitate la medicul specialist pentru a va verifica stadiul bolii si pentru a ajusta tratamentul.
Simptomele astmului variază de la pacient la pacient. Exista pacienți care manifesta semnele afecțiunii numai in anumite momente (exerciții fizice intense) si pacienți care prezinta simptomele astmului tot timpul.
Semnele si simptomele astmului sunt: respirație sacadata, dureri in piept sau senzație de sufocare, insomnie cauzata de respirația îngreunata, tuse, “șuierat” al respirației la expirarea aerului, episoade de tuse care se înrăutățesc pe măsura ce pacientul încearcă sa le calmeze, tuse care se înrăutățește la contactarea unui virus sau in timpul gripei.
Semne pentru astmul avansat sunt: toate simptomele menționate mai sus care se înrăutățesc, sunt foarte frecvente si foarte supărătoare pentru pacient, probleme severe in respirație, nevoia de a folosi un inhalator din ce in ce mai des.
Exista si pacienți care dezvolta simptomele astmului numai in anumite situații cum ar fi:
Astmul provocat de efectuarea exercițiilor fizice, care se înrăutățește la contactul cu aerul rece si/sau uscat.
Astmul ocupațional provocat de factori iritanți de la locul de munca cum ar fi: substanțe chimice, gaze sau prafuri.
Astmul indus de alergii provocat de substanțe din aer, precum polenul, mucegaiul, microbi sau substanțe/fragmente din insecte aduse in casa de animalele de companie.
Pe lângă factorii de risc menționați mai sus, amintim: cazuri de boala in familie (părinte sau frați/surori cu astm), greutate peste limitele normale, fumatul activ, fumatul pasiv, expunerea îndelungata la substanțe poluante.
La Dentirad Hospital medicul specialist va poate diagnostica in urma unor investigații. In cazul in care dumneavoastră sau cineva drag suferă de aceasta afecțiune veți învăța de la doctori cum sa țineți sub control boala si cum sa reacționați in cazul unui atac de astm.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns