Neuromul acustic este o tumora foarte rara, benigna (necanceroasa), care creste foarte lent. Aceasta apare pe nervul principal ce leagă urechea interna de creier. Deoarece acest nerv influențează in mod direct auzul si echilibrul individului, presiunea unui neurom acustic poate provoca pierderea auzului, “tiuit” in urechi si instabilitate.
Cunoscut in termeni medicali si ca “Schwannomul vestibular” (deoarece tumora se formează din celulele Schwann, responsabile cu formarea mielinei), neuromul acustic se dezvolta foarte rar si atunci când apare evoluează extrem de încet. Pentru ca nu este de natura canceroasa, aceasta tumora nu se răspândește in corp, in anumite cazuri însă poate evolua rapid si poate ajunge atât de mare încât sa preseze creierul si sa intervină in exercitarea funcțiilor vitale ale acestuia.
Tratamentul pentru neuromul acustic include monitorizarea regulata a tumorii, radiații si/sau intervenții chirurgicale.
Simptomele neuromului acustic se dezvolta din efectele directe asupra nervului principal afectat (presat de tumora) sau după caz asupra nervilor adiacenți, vase de sânge sau structuri ale creierului din vecinătatea tumorii.
Pe măsura ce tumora se mărește, posibilitatea apariției semnelor si simptomelor creste exponențial, deși exista si cazuri in care tumora mărita nu produce efecte/simptome. Neavând o regula de evoluție, au fost semnalate si cazuri cu efecte importante produse de tumori de dimensiuni foarte mici.
Printre semnele si simptomele existentei neuromului acustic, menționam:
- Pierderea auzului, de obicei treptat -însă au fost semnalate si cazuri in care auzul a dispărut total- pierderea auzului se instalează numai pe o parte (urechea stânga sau urechea dreapta in funcție de instalarea tumorii)
- Cefalee (durere de cap)
- Tinitus (senzație de zgomot in ureche, in absenta unui zgomot real, “tiuit”) in urechea afectata
- Instabilitate, pierderea echilibrului (mai vizibila pe partea urechii afectate)
- Amețeala (vertij) asociata cu greața si vărsături
- Amorțirea fetei si in cazuri foarte rare slăbiciune la nivelul fetei
Este indicat sa va adresați unui medic in cazul in care: experimentați pierderea auzului intr-una din urechi, apariția “tiuitului” in ureche sau detectați probleme in menținerea echilibrului. Diagnosticarea timpurie a neuromului acustic ajuta la împiedicarea dezvoltării tumorii. Menținuta la dimensiuni reduse, tumora are șanse mai mici sa provoace pierderea totala a auzului sau sa afecteze funcțiile vitale ale creierului prin presarea acestuia.
Cauza neuromului acustic (tumora apăruta pe nervul echilibrului, ce leagă urechea interna de creier – nervul VIII) pare sa fie o modificare genetica pe cromozomul 22. In mod normal aceasta gena produce o proteina care ajuta la menținerea controlului asupra creșterii celulelor Schwann care “îmbracă” nervii. Nu se știe ce cauzează acesta mutație genetica si in momentul de fata alți factori de risc pentru apariția neuromului acustic, rămân necunoscuți.
Netratat si nesupravegheat neuromul acustic poate produce complicații severe la nivelul auzului sau la nivelul funcțiilor vitale ale creierului, prin presarea acestuia.
Daca semnalați una sau mai multe dintre simptomele specificate mai sus, nu amânați vizita la doctorul specialist. Pentru diagnosticare sunt necesare teste de auz, tomografii computerizate si orice alte testări considerate oportune de medicul specialist.
La Dentirad Hospital echipa profesionista alături de aparatura de înalta performanta va ajuta sa va mențineți sănătatea si tratați corespunzător diferitele afecțiuni cu care va confruntați.
Ozonoterapia, cea mai titrata terapie alternativa a timpurilor noastre, este prezenta acum si la Dentirad Hospital. Aflați mai multe despre rezultatele incredibile aici.
Pentru detalii si programari vizitati pagina oficiala aici sau sunati la numarul 0244 972.
Lasă un răspuns