Back to Media
Back to Media
Sistemul endocrin este format dintr-o retea de glande care au rolul de a controla si regla buna functionare a organismulului, prin producerea de hormoni. Printre cele mai importante functii ale hormonilor amintim: stimuleaza transportul glucozei si al amino acizilor, influenteaza mecanismul transportului epitelial, stimuleaza sau inhiba enzimele celulare, influenteaza proprietatile celulelor. Cele mai importante glande sunt: Hipofiza, Hipotalamus, Glanda Tiroida, Glandele Suprarenale (Adrenale), Pancreasul Endocrin, Glandele Gonade (testicul, ovar),Timus, Epifiza.
Functia de conducere in organigrama glandelor o detine glanda Hipofiza sau Pituitara, aceasta fiind responsabila cu producerea unei mari parti a hormonilor necesari functionarii corpului uman, situandu-se la baza creierului, influentand in acest fel majoritatea organelor. Afectiunile endocrine pot fi mult influentate in timpul sezonului cald, deoarece razele soarelui afecteaza productia glandele endocrine, conducand la dereglari ale acestora.
Cele mai cunoscute (des intalnite in randul pacientilor) afectiuni endocrine sunt cele ale glandei tiroide, responsabila cu stimularea arderilor, si care pe timpul verii are functiile afectate, din cauza expunerii la soare si incalzirii artificiale a temeperaturii corpului. Glanda tiroida este o glanda mica, ce se prezinta sub foma unui fluture, localizata chiar la baza gatului, sub cunoscutul „Mar al lui Adam”. Aceasta produce hormonii responsabili cu aportul si consumul energiei. Nefunctionarea corecta a glandei tiroide duce la dereglari impartite in doua categorii: hipertiroida (atunci cand produce prea multi hormoni) sau hipotiroida (atunci cand nu produce hormoni suficienti). Cele mai des intalnite afectiuni ale tiroidei sunt: Boala Hashimoto, Boala Graves, Nodulii tiroidieni, si Inflamarea tiroidei.
Boala Hashimoto – cunoscuta si ca tiroida limfatica cronica, este cea mai cunoscuta forma de hipotiroidism. Aceasta poate aparea la orice varsta dar cele mai frecvente cazuri sunt in randul pacientelor de varsta medie. Boala apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca si distruge in timp, fara sa vrea, glanda tiroida impreuna cu capacitatea acesteia de a produce hormoni.
Anumiti pacienti , care experimenteaza forme mai putin severe ale bolii, nu sesizeaza simptomele sau le confunda cu cele aferente altor tipuri de afectiuni.Printre simptomele acestei boli, amintim: obobseala, depresie, constipatie, crestere usoara in greutate, piele uscata, deshidratarea si subtierea firului de par, paloarea tenului, menstruatii abundente si neregulate, intoleranta corpului la temperaturi scazute, marirea glandei tiroide.
Daca experimentati mai multe dintre aceste simptome, testarea nivelului hormonului stimulator al tiroidei (analiza TSH) este primul pas pe care trebuie sa il faceti.Dupa diagnosticare se elibereaza un tratament pe baza de hormoni care sa inlocuiasca pierderea hormonilor naturali produsi de glanda tiroida. Studii recente au demnostrat ca aceasta boala a fost vindecata cu succes si cu ajutorul ozonoterapiei, evitand astfel recidiva sau avansarea bolii sau rezectia totala a glandei tiroide.
Boala Graves – denumita in acest fel dupa numele doctorului care a descoperit-o acum mai bine de 150 de ani, aceasta boala este cea mai cunoscuta forma de hipertiroidism (glanda tiroida super activa). Este o boala autoimuna ce se produce la fel ca in cazul hipotiroidismului, in urma atacarii glandei de catre sistemul imunitar, lucru care duce la dereglarea glandei cu supraproductie de hormoni, ce afecteaza metabolismul. Este o boala intalnita pe linie ereditara si se poate activa la orice varsta atat in randul femeilor cat si in randul pacientilor de sex masculin , insa mai multe cazuri au fost sesizate in randul femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani.Alti factori ce pot favoriza aparitia acestei boli pot fi: stresul, sarcina si fumatul.
Dintre simptomele cele mai comune ale afectiunii Graves amintim: anxietate, iritabilitate, oboseala, tremur la nivelul mainilor, batai cardiace neregulate sau marite, transpiratie in exces, forme usoare de insomnie, diaree, menstruatie neregulata, sesizarea unor probleme la nivelul vederii, glanda tiroida marita (inflamata).
O consultatie la medicul specialist poate confirma (daca este cazul) inflamarea glandei sau semne ce tradeaza suprafunctionarea metabolismului, cum ar fi: bataile rapide ale pulsului si tensiune marita. Medicul specialist va recomanda efectuarea analizelor de specialitate in aceasta afectiune – verificarea nivelului marit de tiroxine (T4 ) si scaderea nivelului TSH, iar in urma rezultatelor va stabili o forma de tratament adecvata. Nu exista inca tratamente (medicamentoase) care sa impiedice dereglarea sistemului imunitar soldata cu atacuri impotriva glandei tumorale, care produc, dupa caz, cresterea sau scaderea productiei de hormoni la nivelul glandei tiroide, insa aceasta poate fi controlata prin diferite tratamente administrate incrucisat pentru a stopa/ameliora simptomele acestor boli.
La Dentirad Hospital medicul nostru endocrinolog va asteapta pentru consultatii si investigatii in incinta clinicii Sunrise – Ploiesti si a Spitalului Plopeni. Impreuna cu acesta veti gasi cele mai bune tratamente impotriva bolilor si dereglarilor glandei tiroide si a afectiunilor cauzate de acestea.
Related Posts
Accidentul Vascular Cerebral (AVC)
Accidentul Vascular Cerebral (AVC) se afla printre primele 5 cauze de deces in lume. Este o afectiune care degradeaza arterele... read more
Diareea: simptome si tratament
Diareea este o afecțiune foarte periculoasa , mai ales in rândul bebelușilor si al copiilor de pana la 5 ani. La... read more
Spondilita Anchilozanta
Spondilita Anchilozanta face parte din categoria bolilor reumatice autoimune care afecteaza in primul rand coloana. Cauzeaza inflamatii severe ale vertebrelor... read more
Lasă un răspuns