Ochiul este un organ complex, alcatuit din mai multe parti componente, care lucreaza impreuna pentru a asigura buna functionare a acestuia: detectarea si filtrarea luminii, vederea in culori, capacitatea de a distinge lucruri in intuneric sau in lumina slaba.
Ochiul are aproximativ 2.5 cm in diametru, este protejat de straturi de grasime si de oasele craniului, cele mai importante piese ale acestui complex organ fiind: corneea, pupila, irisul, retina, cristalinul, sclerotica. Functionand impreuna, acestea captureaza imagini si le transmit cu ajutorul nervilor optici catre lobul occipital al creierului. In interiorul ochiului exista fotoreceptorii, care creaza impulsuri nervoase cand sunt “atacati” de lumina. Acestia sunt impartiti in 2 categorii: celule cu conuri, ce favorizeaza vederea pe timpul zilei si a imaginilor colorate, si celule cu bastonase responsabile cu vederea pe timpul noptii si imaginile alb negru.
O serie de muschi asigura mobilitatea ochiului: seturile de muschi asigura miscarea ochiului in sus si in jos, de la stanga la dreapta sau invers, pastrand nivelul inaltimii si fiind dirijati de nervul oculomotor. Aceste miscari (prin frecarea unor elemente de celelalte) ar afecta ochiul daca nu ar exista lubrifiantul natural. Lacrimile eliberate de glandele lacrimale sunt distribuie in mod egal pe toata suprafata ochiului prin clipire, impiedicand astfel si patrunderea corpurilor straine sau ajutand la eliminarea acestora. Pentru majoritatea oamenilor vederea este cel mai folositor dintre simturi. Ne ajuta sa intelegem si sa exploram lumea inconjuratoare, sa ne protejam de obstacole si sa pastram in memorie chipurile celor dragi.
Pentru un procent destul de mare al populatiei problemele de sanatate ale ochilor nu ridica semne mari de intrebare, acestea fiind afectiuni superficiale si usor de tratat, insa exista si cazuri in care problemele pot fi mult mai serioase, amenintand chiar cu pierderea permanenta a vederii. Din fericire, diagnosticate in timp, cu ajutorul medicului specialist, majoritatea afectiunilor pot fi tratate fara sa afecteze permanent vederea sau caliatatea acesteia. Mai jos cateva dintre cele mai comune suferinte oculare:
Conjunctivita alergica: apare atunci cand partea externa a ochiului devine umflata si/sau iritata ca reactie a contactului cu polen, mucegai sau orice alta substanta cu potential alergen. Substantele cauzatoare de alergii elimina chimicale numite histamine in interiorul ochiului, care determina umflarea vaselor de sange din exteriorul ochiului (pleoapei). Ochii pot deveni imediat rosii, inlacrimati si pot aparea mancarimile. Pe langa aceste simptome, in conjunctivita alergica mai intalnim: senzatia de arsura a ochilor, pleoape foarte umflate, in special dimineata, ingustarea vaselor de sange in partea externa a ochiului, aparitia unor scurgeri albicioase.
Glaucomul: este dobandit in urma aparitiei unui set de suferinte ale ochiului care impreuna afecteaza nervul optic, responsabil cu vederea corecta. Aceasta boala apare in general ca urmare a exercitarii unei mari presiuni intr-unul sau in ambii ochi. In timp glaucomul poate duce la pierderea ireversibila a vederii. Simptomele glaucomului sunt: aparitia unor puncte mici albe in vederea laterala sau centrala, senzatie de vedere incapsulata, dureri foarte mari de cap, dureri ale ochilor, ameteala, senzatie de voma, vedere “blurata”, inrosirea ochilor. Un risc mai mare de a dezvolta aceasta conditie medicala se intalneste in randul pacientilor diagnosticati cu diabet.
Sindromul ochilor uscati: uscarea ochilor poate produce stari de discomfort semnificante, vedere ingreunata, de obicei in ambii ochi. Printre simptome amintim: inrosirea ochilor, sensibilitate la lumina, senzatia de “crapare” a ochilor, ochi obositi, inlacrimati cu probleme de concentrare, senzatia de corp strain in ochi.
Cauza acestui sindrom este lipsa lacrimilor, necesare pentru a mentine hidratarea optima a ochilor, pentru a ii feri de infectii si pentru a ii mentine sanatosi. Lipsa lacrimilor poate fi provocata si/sau influentata de mai multi factori, cum ar fi: anumite afectiuni medicale, administrarea anumitor medicamente, efectuarea anumitor proceduri medicale sau imbatranirea.
Cataracta: apare atunci cand in interiorul ochiului se formeaza aglomerari de proteine care impiedica cristalinul (obiectivul ochiului) sa trimita imagini clare catre retina. Retina transforma lumina, primita prin intermediul cristalinului, in semnale pe care le transmite nervului optic, nerv care le transporta catre creier. Aceasta afectiune se dezvolta incet si in cele din urma afecteaza vederea ireversibil. Se poate sa apara la ambii ochi, insa foarte rar se formeaza in acelasi timp.
Este o boala mai des intalnita in randul pacientilor de peste 50 de ani. Factori “favorizanti” pot fi: fumatul, radiatiile cu ultraviolete, administrarea pe termen lung a anumitor medicamente sau steroizi, diabetul, radioterapia, obezitatea. Dintre simptomele experimentate in cataracta amintim: vedere incetosata, probleme ale vederii pe timp de noapte, paloarea culorilor, sensibilitate crescuta la lumini puternice, dublarea vederii la ochiul afectat.
Dentirad Hospital vede sanatatea cu ochi buni, si va astepta si pe dumneavoastra sa faceti la fel, asigurandu-va ca nimic nu va impiedica. Pentru consultatii, stabilirea dioprtiilor, interventii chirurgicale sau achizitionare de ochelari, medicii nostri oftalmologi va stau la dispozitie.
Lasă un răspuns