A venit toamna! Si odata cu ea apar ispitele culinare de sezon. De mare interes este zilele acestea subiectul mustului; licoarea dulceaga din cei mai copti struguri care ne incanta pe toti. Insa aceasta licoare vine si cu “probleme”. Pentru un procent destul de ridicat al celor care consuma must, aceasta placere vine si cu asumata diaree. Din fericire diareea asociata consumului de must nu dureaza foarte mult si se instaleaza aproape imediat dupa ingerarea lichidului, de cele mai multe ori nefiind necesar tratament.
Exista insa si cazuri in care aparitia si/sau durata diareei poate trada grave probleme de sanatate. Vom trata mai jos cateva din cele mai des intalnite cauze ale diareei, simptome asociate si solutii pentru investigare, diagnosticare corecta si tratament.
Atunci cand apare diareea, scaunele (fecalele intestinale) sunt subtiri in consistenta (moi) si/sau apoase. Aceasta apare cand alimentele si bauturile pe care le ingeram traverseaza prea repede colonul, sunt ingerate in cantitati prea mari sau in ambele variante. In mod normal colonul absoarbe lichidele din mancarea consumata, generand un scaun semi- solid iar in cazul aparitiei diareei, apa din alimente nu ajunge sa fie absorbita.Se intampla frecvent in randul tuturor pacientilor de toate varstele si indiferent de sex.
Chiar daca este o afectiune neplacuta, este de cele mai multe ori usor de tratat si de scurta durata. In medie diareea apare la fiecare indivit cel putin de doua ori pe an, insa in cazul persoanelor cu sindromul colonului iritabil, poate fi mai frecventa.
Printre semnele aparitiei diareei amintim: nevoia urgenta de a merge la toaleta, scaune apoase sau foarte moi, greata insotita de varsaturi, balonare, crampe abdominale, iar in cazurile mai grave pot aparea temperatura, scaderea in greutate, scaune cu sange sau mancare nedigerata. In cazurile in care diareea apare de 2 sau 3 ori pe zi si pacientul nu bea suficiente lichide, apare deshidratarea, cauzata de pierderea sarurilor si minerarelor din organism.Cauzele aparitiei diareei pot fi:
Virusii: printre virusii care pot provoca diaree, mentionam: virusul hepatic, citomegalovirusul, Rotavirusul.
Bacteriile si parazitii: mancarea contaminata ingerata poate transmite bacterii sau paraziti in organism. Bacterii ca Salmonella, Ecoli, Campylobacteria pot declansa diareea. Diareea generata de bacterii sau paraziti este cel mai des intalnita in timpul calatoriilor (mai ales in tarile slab dezvoltate) si este cunoscuta sub numele de “Diareea Calatorului”.
Medicamente: Un numar mare de medicamente pot cauza diareea. Cel mai frecvent apare in urma consumului de antibiotic, deorece substantele active ale acestora distrug atat bacteriille pentru care sunt administrate cat si bacteriile benefice din organism, distrugand astfel echilibrul natural la nivelul intestinelor si ducand la aparitia diareei.
Intoleranta la lactoza – lactoza este zaharul care se gaseste cel mai ades in lapte sau in alte alimente consummate zilnic. Pentru multe persoane este o provocare sa digere lactoza ingerata din alimentele zilnice, cei cu intoleranta ridicata experimentand diareea. Corpul nostru produce o enzima care ajuta la digerarea lactozei, insa pentru anumite persoane odata cu trecerea copilariei, nivelul enzimei produs de organism scade, crescand astfel riscul de a dezvolta intoleranta la lactoza.
Fructoza: zaharul care se gaseste in fructe sau in miere sau cel adaugat ca indulcitor in anumite bauturi , poate cauza dieree persoanelor care au dificultati in digerarea acestuia.
Indulcitorii artificiali: Sorbitolul si Mannitolul, indulcitorii care sunt adaugati in guma de mestecat, pot cauza diareea insclusiv in randul persoanelor perfect sanatoase, fara intolerante sau deficit de enzime.
Interventii chirurgicale: anumite persoane experimenteaza aceasta afectiune in urma interventiilor chirurgicale la nivelul abdomenului sau dupa indepartarea chirurgicala a colecistului.
Alte tulburari digestive care pot cauza diareea cronica (care dureaza mai mult de 2/4 saptamani) sunt: Boala Chrone, Colita ulceroasa, Colita microscopica sau sindromul colonului iritabil sau Boala Celiaca (intoleranta la gluten), anumite forme de cancer.
Pentru cele mai usoare forme ale diareei, in special pentru cele de scurta durata (maxim 1 zi), nu este necesara prezentarea de urgenta la medicul specialist, insa in cazul in care va confruntati cu aceasta afectiune mai mult de 3 zile, daca apare deshidratarea, pierderea in greutate, temperatura sau daca observati sange in scaun, prezentati-va la doctor pentru investigatii si analize amanuntite si pentru obtinerea unui tratament corespunzator. Sanatatea are prioritate la Dentirad Hospital!
Lasă un răspuns