Sindromul Oboselii Cronice (SOC) – este o afectiune medicala complexa, caracterizata prin oboseala extrema, care nu dispare dupa starea de repaus sau perioada de odihna, si care nu poate fi explicata sau asociata cu o anumita conditie medicala. Starea de oboseala se poate inrautati (agrava) ca urmare a activitatilor fizice sau psihice.
Cauza sindromului oboselii cronice este necunoscuta, chiar daca sunt luate in calcul mai multe teorii ce variaza de la infectii virale pana la stresul psihologic, pana la cumularea mai multor factori care sa declanseze aceasta afectiune, dupa cum urmeaza:
Infectiile virale – aceasta asociere se bazeaza pe faptul ca multi pacienti dezvolta SOC ca urmare a unei infectii virale, cercetatorii analizand daca anumiti virusi pot declansa sindromul oboselii cronice, si printre cei mai analizati (studiati), amintim: virusul Epstein – Barr, virusul Herpes. Pana astazi, nu s-au demonstrat stiintific legaturi directe.
Sistemul imunitar – sistemul imunitar al pacientilor cu SOC apare foarte slabit, insa nu s-a demonstrat cu exactitate daca aceasta este cauza aparitiei sindromului. (sau daca sistemul imunitar se sensibilizeaza in urma instalarii SOC)
Deregrali hormonale – o parte din pacientii cu diagnostic SOC, au fost diagnosticati in paralel si cu tulburari hormonale (cantitati anormale de hormoni produsi in hipotalamus, glandele pituitare sau glandele adrenale).
Cauza sindromului oboselii cronice poate fi asociata de asemenea cu hipotensiunea (presiunea foarte scazuta a sangelui).
Chiar daca in trecut diagnosticarea cu SOC era destul de controversata, in zilele noastre este un diagnostic acceptat si din ce in ce mai des intalnit. Aceasta conditie medicala afecteaza in principal femei dar si barbati, cel mai des aflati la varste cuprinse intre 40 si 50 de ani.
Simptomele sindromului oboselii cronice variaza de la o persoana la alta, si sunt specifice gradului de avansare al bolii. Cel mai des intalnit si predominant este oboseala extrema, ajunsa la un nivel la care impiedica pacientul sa isi desfasoare activitatile zilnice. Pentru diagnosticarea cu SOC, oboseala trebuie sa dureze de mai mult de 6 luni, sa nu scada in intensitate odata cu administrarea de odihna prin repaus la pat. Alte simptome specifice SOC, sunt: pierderea memoriei si dificultate in concentrare asupra sarcinilor zilnice, senzatia de oboseala imediat dupa o noapte lunga de somn, insomnia cronica (sau alte afectiuni ale somnului), dureri musculare inexplicabile, dureri frecvente si severe de cap, dureri articulare ce isi schimba localizarea fara aparitia umflaturilor sau colorarea pielii afectate, dureri frecvente in gat, inflamarea nodulilor limfatici in jurul gatului si axilei (zona subratului).
Una din caracterisicile SOC este reprezentata de oboseala acuta dupa desfasurarea de activitati fizice sau psihice, oboseala ce dureaza pana la 24 de ore dupa intreruperea activitatii respective.
SOC afecteaza pacientii ciclic, acestia avand perioade in care se simt foarte rau dupa care se simt bine, in anumite cazuri simptomele pot inceta sa mai apara sau sa apara dupa perioada extrem de indelungate.
Factori de risc care influenteaza aparitia si dezvoltarea sindromului oboselii cronice pot fi: varsta – SOC se poate declansa la orice varsta, insa cele mai multe cazuri sunt inregistrate odata cu implinirea varstei de 40 de ani. Genul (sexul) pacientului – femeile sunt diagnosticate in numar cu de pana la 2 ori mai mare decat barbatii, insa statisticile arata si ca femeile merg mult mai des la doctor pentru a descrie conditiile medicale experimentate. Stresul – managementul stresului (usurinta sau dificultatea de a traversa perioade stresante din viata cotidiana) contribuie la dezvoltarea sindromului oboselii cronice.
Diagnosticarea acestei boli, poate fi realizata in urma unor seturi de analize si in urma discutiei cu un medic specialist, pentru a descrie toate simptomele pe care pacientul le experimenteaza.
Tratamentul pentru SOC este un cumul de schimbari ale stilului de viata (stabilit impreuna cu medicul dumneavoastra curant), dietei alimentare si anumite medicamente, si chiar introducerea terapiei. Pacientul ar trebui sa renunte, pe cat posibil, la produsele pe baza de cafeina, ce cauzeaza insomnia sau tulburarea orelor de somn, la activitatile care ii provoaca stari anxiose si stresante si sa participe la activitati fizice sau psihice relaxante.
Pe termen lung, netratata, aceasta boala poate cauza depresii sau extenuare fizica, punand in pericol viata pacientului.
La Dentirad Hospital, echipa de medici specialisti va asteapta pentru consultatii si pentru stabilirea unui diagnostic corect impreuna cu eliberarea planului de tratament corespunzator necesitatilor dumneavoastra. Tot aici gasiti si baza de recuperare medicala, pentru desfasurarea de acivitati fizice relaxante si sedinte de masaj terapeutic, benefice organismului tensionat si stresat.
Pentru informatii si programari, vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns