In contextul prieteniilor online si a socializării in fata unui ecran, dorim sa va reamintim sau sa va informam, atât pe voi copii, cat si pe voi părinți, ca e recomandat pentru sănătatea fizica si psihica, sa vorbim liber despre sentimentele noastre din fiecare zi.
Dar pentru ca se apropie 1 iunie, si pentru ca sunteți sărbătoriți, ne îndreptam astăzi atenția, spre voi, copiii. Si, cu toții știm, ca indiferent de vârsta, suntem copiii părinților noștri toata viata, asa ca, bucurati-va impreuna!
Faceți un exercițiu: cate sentimente/stări puteți sa numiți? “Fericit, trist, speriat?” Este un început bun dar puteți sa continuați? Ce-ați zice despre: “ jucăuș, bucuros, calm, supărat, îngrijorat, nervos, confuz, recunoscător, prietenos, împăciuitor”? Sunt atât de multe sentimente de exprimat – încercați sa enumerate câteva pe care le trăiți/simțiți chiar acum.
Indiferent de ceea ce simți, bine sau rău, este sănătos sa transformi asta in cuvinte. Sa vorbești despre ceea ce simți cu persoanele din jurul tău, te ajuta sa ramai apropiat de ei, te ajuta sa te simți mai bine atunci când ești trist sau speriat. Specialiștii spun ca atunci când împărtășești o teama, vorbind despre ea, te va face cu jumătate mai puternic in fata acesteia, ajutându-te astfel sa o înfrângi mai repede si/sau definitiv.
Dând nume sentimentelor, rostindu-le cu voce tare, vorbind cu cineva despre ele, ne ajuta sa ne controlam mai bine in situații in care ne simțim supărați sau nervoși. Daca, de exemplu, fratele/sora mai mica (sau un coleg/a de la scoală/birou) ne ia un lucru care ne aparține, e perfect in regula sa ii spunem: “ Mă enervează când îmi iei lucrurile fără sa îmi ceri voie. Data viitoare, te rog, cere-mi.” Nu este nevoie sa te lupți sau sa tipi ca sa te faci înțeles. Este de ajuns sa rostești ceea ce simți in legătură cu anumite intamplari.
Pentru asta este foarte important sa iți dai seama de ceea ce simți. Încercați acești pași:
- Gândește-te la un sentiment pe care il ai acum. (Hai sa spunem – emoție)
- Gândește-te la motivul sau persoana care ti-a provocat acest sentiment. (Hai sa spunem ca ai emoții pentru examenul de mâine)
- Iar acum, exprima asta cu voce tare: “ Am emoții pentru examenul de mâine!”
Daca nu poți sa iți dai seama de motivul/persoana care te-au făcut sa simți anumite stări, poți in continuare sa vorbești despre asta: “ Mă simt supărat/a dar nu știu de ce”.
Alege-ti pe cineva cu care sa vorbești. Părinte, bunic, prieten orice persoana este potrivita pentru a te asculta. Este mai simplu decât crezi. Sa le dai ocazia celor din jurul tău sa te auda, inteleaga, si de ce nu, sa te sfătuiască. Poate te vor ajuta sa te simți mai bine, sa te relaxezi, sa razi sau poate te vor lua in brațe. Sau poate, sa ai parte de un răspuns minunat: “ te ajut eu sa înveți pentru examenul de mâine”. Sa vorbești despre ceea ce simți si de ce, te ajuta sa te simți mai bine, te ajuta sa înțelegi ca nu ești singur atunci când ai o problema sau ești îngrijorat.
Nu exista un moment potrivit pentru a-ti descrie sentimentele, ești liber sa vorbești in orice ocazie despre asta. De exemplu:” Mama/tata, mă bucur ca mâncam pizza in seara asta! Mulțumesc!” sau “Mă simt ușurat/a pentru ca am rezolvat toate problemele de la testul de matematica” etc.
Nu trebuie sa vorbești despre toate sentimentele, însă e important sa le cunoști, si sa le intelegi. Faceți exerciții de exprimare a sentimentelor si dorintelor. Cu cat vorbiți mai mult, cu atât devine mai ușor, astfel încât, atunci când veți fi într-o situație dificila, sa știți cum sa exprimați ceea ce simțiți. O sa functioneze si pentru voi si pentru cei din jurul vostru.
Daca va confruntati cu o problema de comunicare in familie sau copilul vostru nu reuseste sa se faca inteles, specialistii (psihologie si psihiatrie pediatrica) de la Dentirad Hospital va pot ajuta. Impreuna veti gasi calea cea mai buna pentru solutionarea problemelor dumneavoastra.
Pentru relatii si programari vizitati pagina noastra aici sau apelati 0244 972.
Lasă un răspuns