Respirația urat mirositoare, condiție denumita HALITOZA sau HALENA, poate reprezenta un motiv de rușinare si in anumite condiții poate duce la retragerea din activitățile sociale, chiar la atacuri de panica si anxietate.
Nu este deloc de mirare ca rafturile magazinelor sunt pline de produse precum guma de mestecat, bomboane mentolate, spray de gura etc, produse destinate sa combată mirosul neplăcut din gura.
Este însă suficient sa acoperim mirosul? Răspunsul este nu!
Halitoza reprezintă o afecțiune medicala si poate semnala existenta unor boli.
Halitoza poate sa apare si in urma unor obiceiuri nesănătoase sau a consumului de anumite tipuri de mâncare.
In cele mai multe cazuri puteți îmbunătăți respirația urat mirositoare prin abordarea unei igiene dentare corespunzătoare, conform indicațiilor primite de la medicul stomatolog.
Daca metodele uzuale de igienizare nu au efect, nu amânați vizita la medicul stomatolog, pentru a va asigura ca respirația urat mirositoare nu este un simptom al unei afecțiuni mai grave.
Intensitatea si mirosul respirației urat mirositoare depind de factorul declanșator.
In anumite cazuri pacienții își fac foarte multe griji chiar daca in respirația lor se simte foarte puțin sau deloc miros neplăcut, in timp ce alții au reale probleme cu respirația urat mirositoare si nu sunt conștienți de aceasta.
Pentru ca este destul de dificil sa va autoevaluați mirosul respirației, încercați sa apelați la trucul cu oglinda, cel cu palma sau sa obțineți confirmarea de la cel mai apropiat membru al familiei/prieten etc.
Daca aveți probleme cu respirația urat mirositoare încercați sa respectați câteva reguli precum:
- Periați-va dinții si limba după fiecare masa
- Folosiți ața dentara
- Consumați cantitatea de apa recomandata zilnic
Daca urmați aceste sfaturi iar halitoza persista, este timpul sa va adresați medicului dvs stomatolog.
In urma consultației medicul stomatolog va poate ajuta cu tratamentul si/sau intervențiile necesare sau va poate recomanda programarea la un medic specialist care sa adreseze problema respirației urat mirositoare din perspectiva bolii care o cauzează.
Printre cele mai frecvente cauze ale apariției respirației urat mirositoare (halitoza), menționam:
- Mâncarea– particule din mâncarea digerata ajung in sistemul sanguin, si mai apoi in plămâni, cauzând respirația urat mirositoare. Acest lucru se întâmplă adesea in cazul consumului de usturoi, ceapa si/sau alte condiment cu arome dure.
- Produsele din tabac – fumatul cauzează un miros (neplăcut) specific respirației fumătorilor. In plus fumătorii sau consumatorii de tutun oral, sunt mai predispuși sa dezvolte boli la nivelul gingiilor, ce cauzează, la rândul lor, respirație urat mirositoare.
- Igiena dentara precara – daca nu va periați dinții si nu folosiți ața dentara zilnic, particule din mâncare rămân in gura, cauzând respirația urat mirositoare.
O banda incolora de bacterii (placa) se formează la nivelul dinților. Daca nu este îndepărtata prin periaj, placa ajunge sa irite gingiile si in final sa formeze mici săculețe intre dinți si gingii (periodontita).
Limba noastră poate, de asemenea, sa mențină bacterii care produc mirosul neplăcut.
Lucrările dentare (proteze, coroane etc) care nu se potrivesc sau care nu sunt igienizate conform recomandărilor, pot sa adăpostească bacterii si particule de mâncare, cauzând respirația urat mirositoare.
Uscăciunea gurii (mai ales din timpul nopții), anumite medicamente, infecții la nivelul cavitații orale, afecțiuni grave precum disfuncțiuni ale metabolismului, anumite tipuri de cancer etc, pot reprezenta cauze ale respirației urat mirositoare.
Halitoza in cazul copiilor foarte mici poate fi cauzata de un corp străin, precum o bucata de mâncare, blocata într-o nara.
Incercati sa respectati indrumarile medicului stomatolog si sa respectati programarile de 2 ori pe an, impreuna cu o curatare in profunzime, o data pe an sau la nevoie in functie de sfatul medicului.
! Acest articol nu înlocuiește sfatul specialistului. Daca aveți probleme de sănătate nu amânați vizita la medicul specialist.
Pentru programări si consultații apelați 0244 997.
Surse: mayoclinc.org, Getty Images/iStockphoto, arkansasfamilydental.com
Lasă un răspuns