Este cunoscut faptul că analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul, reprezintă un element de bază in sertarul cu medicamente al fiecărui român.
Dar care este diferența dintre cele două medicamente si daca este unul mai eficient decât celălalt, încercam sa clarificam in prezentul articol.
Paracetamolul aparține unei clase de medicamente numite analgezice. Ibuprofenul aparține clasei de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Acestea pot fi obținute fără prescripție medicală.
Ambele sunt utilizate pentru tratarea durerilor ușoare până la moderate, inclusiv dureri de cap, dureri de spate, dureri menstruale și artrită și pot, de asemenea, să scadă temperatura, să reducă inflamația pe termen scurt, atunci când sunt administrate conform indicațiilor.
Paracetamolul funcționează similar cu ibuprofenul prin blocarea producției de prostaglandine și enzime COX în organism – substanțe chimice care favorizează durerea, inflamația și febra.
Cu toate acestea, spre deosebire de ibuprofen, care este metabolizat în principal în rinichi, paracetamolul este procesat în ficat, astfel, in timp si utilizate in exces, Paracetamolul poate dauna grav si/sau permanent ficatului, in timp ce, Ibuprofenul poate afecta rinichii si poate creste incidenta unui atac cerebral sau infarct.
Atât paracetamolul și ibuprofenul sunt clase diferite de analgezice și se metabolizează diferit in corp.
Este important să reținem că, atât paracetamolul, cât și ibuprofenul ne oferă doar ameliorarea durerii pe termen scurt, de aceea vă recomandăm să vă adresați medicului dumneavoastră de familie înainte de a lua orice medicament nou și/sau dacă durerea persistă.
Daca sa optați pentru paracetamol sau ibuprofen depinde de obicei de tipul sau cauza durerii, de istoricul dvs. medical și de alte medicamente pe care le luați. Medicul dvs. de familie sau farmacistul vă vor putea recomanda cea mai potrivită opțiune în funcție de nevoile dvs. din momentul respectiv.
De exemplu, dacă ați suferit o leziune și aveți umflături și roșeață, un AINS, cum ar fi ibuprofenul, poate fi mai potrivit datorită beneficiilor sale antiinflamatorii.
Important este să știți când trebuie să evitați anumite analgezice. Evident, nici un analgezic nu trebuie luat dacă sunteți alergic la medicamente iar ibuprofenul trebuie evitat dacă sunteți gravidă sau suferiți de ulcer gastro – intestinal. Dacă aveți o afecțiune existentă sau luați alte medicamente, consultați întotdeauna medicul de familie sau farmacistul înainte de a lua analgezice – indiferent dacă sunt fără prescripție medicală sau nu. În plus, respectați întotdeauna doza recomandată și, dacă aveți o reacție adversă la un analgezic (sau orice alt medicament), solicitați imediat asistență medicală.
Ambele medicamente pot fi utilizate la sugari, copii și adulți. Ibuprofenul poate fi utilizat la persoanele cu vârsta peste 6 luni. Paracetamolul poate fi utilizat pentru persoanele de orice vârstă, însă trebuie să discutați cu medicul copilului dumneavoastră înainte de a-l utiliza dacă acesta are mai puțin de 2 ani.
Sugarilor și copiilor li se pot administra forme lichide și/sau supozitoare. Copiii mai mari, care pot mesteca și înghiți mai ușor, pot lua comprimatele masticabile. Concentrația și doza variază în funcție de vârstă, deci verificați întotdeauna instrucțiunile produsului pentru cantități exacte.
Paracetamolul și ibuprofenul sunt disponibile în fiecare farmacie, sub diferite denumiri si branduri si au preturi relative accesibile.
Efectele secundare ale paracetamolul și ibuprofenului pot fi diferite. Acest lucru se datorează faptului că sunt metabolizate diferit.
De exemplu, paracetamolul este descompus și înlăturat in ficat. Acesta conține un avertisment cu privire la posibila afectare a ficatului, si care, poate fi fatala (poate provoca moartea). Se pot produce leziuni hepatice dacă luați prea mult într-o perioadă de 24 de ore. Nu trebuie să luați mai multe produse care conțin paracetamol simultan. Pentru mai multe informații, citiți despre pericolele supradozajului.
Ibuprofenul, pe de altă parte, este îndepărtat din corp prin rinichi. Utilizarea acestuia pentru perioade lungi de timp poate provoca leziuni la rinichi și sângerări la nivelul stomacului (ulcer). Utilizarea unor doze mari de ibuprofen pentru o perioadă mai lungă decât cea recomandată poate crește, de asemenea, riscul de: infarct, accident vascular cerebral.
!!! Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe administrarea pe termen lung a oricărui medicament.
Lasă un răspuns