In topul listei, se afla băuturile alcoolice si cele energizante, al căror efect negativ, îl cunoaște deja toata lumea. Mai jos, câteva alimente despre care, poate, nu știați ca pot fi dăunătoare in situațiile prezentate menționate:
Sucul proaspăt de fructe – fibrele din fructul întreg, încetinesc modul in care sângele acumulează energia. Fără acele fibre, ceea ce consumam este doar apa cu zahar, ce conține nutrienti care ne pot deregla nivelul glicemic intr-o secunda, lăsându-ne înfometați si iritați. Cu siguranță ca aceasta stare nu ne va ajuta in episoadele de depresie, astfel ca, sfatul specialiștilor este sa consumați fructul întreg. Iar daca va este sete, consumați apa.
Pâinea prăjită – deși are mai multe beneficii fata de cea cruda, si mai puține calorii, atunci când consumam pâine din faina alba procesata, aceasta ajunge imediat in organismul nostru sub forma de zahar in sânge, ducând la episoade de energie crescuta sau foarte scăzută. Variațiile de energie fiind foarte dăunătoare in stările de anxietate sau depresie. Puteți consuma in siguranță pâine prăjită, doar ca este recomandat sa utilizați faina integrala.
Băuturile energizante – pot cauza aritmii ale inimii, anxietate si probleme cu somnul. Aceste stări „se datorează” ingredientelor precum “guarana”, care conțin cantități uriașe de cafeina. In plus, acest tip de băutură, conține, adesea o cantitate foarte mare de zahar sau îndulcitori artificiali, precum aspartamul, cunoscut pentru legătura directa cu anxietatea. Beți apa daca va este sete iar daca simțiți nevoia de zahar, mâncați un fruct!
Glazura, frișca etc – ați ghicit, este din nou vina zaharului! Dar asta nu este singurul pericol – toate aceste “bunătăți’ sunt încărcate cu pana la 2 grame de grăsimi procesate/ 100 gr. Acestea sunt in legătură directa cu depresia. Le putem întâlni uneori denumite “uleiuri parțial hidrogenate”, si pe lângă prăjituri, le găsim in pizza, biscuiți dulci sau sărați si in mai toate mâncărurile prăjite. Verificați etichetele. In cazul in care consumați totuși grăsimi, încercați sa fie cat mai naturale, din surse precum peste, avocado, ulei de măsline, nuci. Acestea sunt recunoscute pentru proprietățile de îmbunătățire a stării de spirit.
Mâncarea procesata – consumata in exces, mâncarea procesata, precum cea prăjită, cereale cu arome sau glazura, prăjituri, produse de patiserie si lactate cu procent ridicat de grăsimi, produce nivel crescut de energie, ceea ce duce la anxietate si depresie. O dieta bogata in fibre, fructe, legume si peste, va poate ajuta sa va mențineți sănătoși, atât fizic cat si psihic.
Anxietatea poate avea multiple cauze, printre care amintim factorul genetic, trauma din copilărie, consumul de substanțe interzise, nivel de stres mărit, evenimente cu impact major si ireversibil etc. Exista medicamente menite sa liniștească pacienții anxioși, pe care medicii le prescriu in urma unui control amănunțit, însă, daca dumneavoastră sau cineva drag suferă de anxietate, atacuri de panica sau depresie, încercați sa limitați factorii externi agravanți pana când reușiți sa programați o întâlnire cu medicul specialist.
Lasă un răspuns