Coloana vertebrala este alcătuita din vertebrele aliniate succesiv si unite prin intermediul unor discuri. numite discuri intervertebrale.
Rolul sau este de susținere a greutății corpului si de menținere a posturii corecte (verticale). Alinierea respecta o serie de reguli pentru evitarea deformării întregii coloane, iar aspectul acesteia trebuie observat cu atenție încă din perioada copilăriei.
Ce este scolioza?
Scolioza reprezintă o afecțiune care determina devierea in plan lateral de la axul drept normal. Coloana vertebrala poate fi modificata si in sensul rotirii acesteia in jurul axului sau.
De obicei, scolioza se manifesta la nivelul vertebrelor toracice sau la nivelul vertebrelor lombare. Majoritatea oamenilor manifesta un oarecare grad de deviere de la planul drept al coloanei.
Curburile mai mici de 10 grade apărute la nivelul coloanei sunt considerate ca fiind fiziologice, însă atunci când deviația este mai mare de 10 grade se considera ca este vorba de scolioza. In general, curbura coloanei se realizează sub forma literelor “S” sau de “C”.
Cauzele scoliozei
Etimologia scoliozei nu este elucidata in 80 % din cazurile înregistrate, caz in care se folosește termenul de scolioza idiopatica.
Scolioza se formează de obicei in perioada copilăriei sau a adolescentei si se asociază in general cu factorii de natura genetica, fiind o afecțiune cu caracter ereditar.
Se cunosc doua feluri de scolioza si anume scolioza structurata si cea nestructurata.
Scolioza nestructurata se manifesta prin curburi ale coloanei vertebrale, fără semne de rotație si cu caracter reversibil.
Scolioza nestructurata este determinata de factori precum:
- Durerea sau spasmul muscular.
- Cauze inflamatorii precum apendicita.
- Inegalitatea lungimii membrelor inferioare.
Scolioza structurata se caracterizează prin curburi cu rotație ale coloanei vertebrale. Scolioza structurata este de obicei idiopatica sau cauzata de alte afecțiuni precum:
- Anomaliile congenitale ca spina bifida, caz in care canalul spinal nu este închis normal sau este afectat de alte condiții care dăunează formarii corecte a oaselor. O proporție de 5 pana la 7 % din cazurile înregistrate de scolioza sunt cauzate de anomaliile congenitale vertebrale producătoare de curburi anormale rigide. Curburile coloanei vertebrale afectează copiii pe măsura ce aceștia cresc, in mod special in perioada adolescentei.
- Afecțiunile musculare sau de natura nervoasa ca si paralizia cerebrala, distrofiile musculare sau sindromul Marfan.
- Diverse traumatisme.
- Infecții.
- Formațiuni tumorale.
Scolioza sindromica
Scolioza sindromica apare atunci când curbarea coloanei vertebrale este un simptom al unei boli cunoscute. Aceasta forma de scolioza este printre cele mai rare si are o implicare genetica. Scolioza sindromica este legata de afecțiuni precum:
- Tulburările miopatice (distrofia musculara, artrogripoza, poliomielita, spina bifida);
- Boli ale țesutului conjunctiv (sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos);
- Unele boli genetice (sindromul Noonan, neurofibromatoza, nanismul, malformațiile congenitale, sindromul VATER).
Scolioza degenerativa
Scolioza degenerativa apare mai ales la persoanele de peste 50 de ani si frecvent la femei. Este cauzata de insuficienta discului intervertebral, asociata cu osteoporoza, slăbirea ligamentelor si pierderea masei musculare.
Deformarea coloanei poate, in acest caz, sa duca la un dezechilibru general, cauzând instabilitate mecanica si probleme neurologice. Tratamentul depinde de gradul de deformare al coloanei.
La persoanele adulte, scolioza poate sa se manifeste ca si consecința a modificărilor degenerative determinate de înaintarea in vârsta.
Procesele degenerative se pot declanșa ca urmare a osteoartritelor sau a osteoporozei.
Procesul de diagnosticare cu scolioza este complex.
Conduita terapeutica are ,de asemenea, un caracter complex combinând procedurile kinetoterapeutice cu cele ortopedice si/sau chirurgicale. Conduita terapeutica optima se stabilește in funcție de gradul curburii, stadiul de evoluție al bolii si de vârsta persoanei afectate.
Încă de la începutul investigațiilor se va tine cont de vârsta osoasa a pacientului si de maturitatea sistemului scheletic, vârsta cronologica a persoanei afectate ocupând un rol secundar.
Schema terapeutica cel mai frecvent folosita pentru scolioza este cea instituita de Stagnara. Aceasta schema de tratament se bazează pe stabilirea tratamentului in funcție de valoarea unghiului Cobb.
Tratamentul scoliozei devine necesar atunci când unghiul de curbura depășește cele 10 grade. Specialiștii sunt de părere ca nu se poate vorbi despre scolioza daca valoarea curburii este mai mica de 10 grade.
Pentru detalii si programari apelati 0244 997.
Sursa – web.md; kinetic.ro
Lasă un răspuns