Boala Crohn este o conditie medicala ce afecteaza intestinele, prin inflamarea acestora. Aceasta afectiune face parte din categoria bolilor numite Boli Inflamatorii Intestinale (BII), in care este inclusa si Colita Ulcerativa.
Crohn se manifesta prin inflamarea partii de jos a intestinului subtire si a partii de sus a colonului (intestinului gros), in majoritatea cazurilor, insa intregul tract gastrointestinal poate fi afectat, de la gura pana la anus, spre deosebire de Colita Ulcerativa, care se manifesta numai la nivelul colonului.
Simptomele acestei boli se dezvolta treptat, anumite simptome devenind din ce in ce mai severe. Dintre simptomele care apar inca de la inceputul bolii, amintim: diaree, crampe abdominale, sange in scaun, temperatura, oboseala, pierderea poftei de mancare, pierdere in greutate, senzatie de “plin” chiar dupa scaun, nevoia de a merge la toaleta foarte des pentru eliminarea fecalelor. Pentru ca aceste simptome pot fi usor de confundat cu cele ale unei indigestii sau toxiinfectii alimentare, este necesar sa va prezentati la medicul specialist daca apar, pentru o diagnosticare corecta si eliberarea unui plan de tratament corespunzator.
Pe masura ce boala avanseaza, simptomele pot deveni mai severe, incluzand aparitia unor fistule anale, care cauzeaza dureri la nivelul anusului, aparitia ulcerului localizat oriunde in zona tractului gastrointestinal (de la gura pana la anus), inflamarea articulatiilor sau a pileii, osteoporoza, inflamarea si imbolnavirea ficatului, subtierea si ingustarea intestinelor, cauzand ocluzia intestinala, slabirea sistemului imunitar si captarea din ce in ce mai frecventa de infectii. Stadii avansate ale acestei boli pot conduce la afectiuni extreme de grave, cum ar fi cancerul de colon, punand astfel in pericol viata pacientului.
Inflamarea partii de jos a intestinului subtire si inceputul colonului (intestinului gros) apare ca o reactie a sistemului imunitar. Este felul organismului de a se lupta cu un virus, o bacterie sau orice corp strain detectat. In cazul bolilor autoimune, cum este si boala Crohn, sistemul imunitar exagereaza sau reactioneaza gresit si ataca componente naturale (proprii) ale organismului, menite sa participe la echilibrul intregului organism, decalnsand astfel conditii medicale severe.
Boala Crohn afecteaza in prezent aproape 10.000 de romani, numarul pacientilor diagnosticati fiind in crestere in ultimii 10 ani. Boala se instaleaza atat in randul pacientilor de sex feminin cat si masculin, primele semne ale acesteia, manifestandu-se in intervalul de varsta 15 – 35 de ani.
Printre factorii de risc in dezvoltarea acestei boli, specialistii mentioneaza: factorul ereditar, cazuri de boli autoimune in familie, chiar daca nu boala Crohn, fumatul, obezitate, alimentatie bogata in grasimi.
Diagnosticarea corecta se face in urma unor serii de analize si examinari medicale, precum: analize de sange, pentru depisatrea anemiei sau infectiei, coprocultura (analiza a materiilor fecale) pentru depisatarea de sange din scaun, endoscopie, pentru analiza tractului gastrointestinal, ecografie abdominala sau dupa caz scanarea cu rezonanta magnetica (RMN), pentru surprinderea leziunilor intestinului.
Desi nu a fost descoperit inca un tratament specific pentru aceasta afectiune, dupa diagnosticare, tratamentul va incepe medicamentos, in cele mai multe situatii, cu anti-inflamatoare, antibiotice, medicamente imuno-supresoare (pentru impiedicarea atacului sistemului imunitar asupra propriilor resurse), medicamente anti diaree. Medicul specialist va recomanda de asemenea schimbarea stilului alimentar, promovand o dieta bogata in fibre si mai saraca in grasimi, insa fiecare pacient va avea parte de tratament personalizat, in functie de starea generala de sanatate si de alti factori existenti sau descoperiti in timpul examinarii.
In anumite cazuri, mai avansate ale bolii, cand apar complicatii ca abcesee, ocluzie intestinala, fistule anale sau hemorargii interne, este necesara interventia chirurgicala, pentru a inlatura partea de intestin bolnava care cauzeaza afectiunile mai sus mentionte.
Ozonoterapia este o terapie revolutionara ce consta in introducerea de ozon in organism, cu diferite metode de aplicare, cu nenumarate efecte benefice asupra intregului corp, dintre care mentionam: antiinflamator, antialgic, modulator al sistemului imun, antibacterian. Aceasta terapie a fost folosita cu succes in strainatate dar si in Romania, la spitalul Dentirad Hospital, pentru ameliorarea si imbunatatirea starii generale pentru pacientii diagnosticati cu boala Crohn, si nu numai.
La Dentirad Hospital beneficiati de testele necesare diagnosticarii acestei boli, si in cazul in care dumneavoastra sau cineva drag sufera de aceasta afectiune, medicii specialisti va pun la dispozitie terapii moderne de tratament, diete eliberate de medicul nutritionist si conditii excelente de spitalizare pentru efectuarea tratamentelor, toate acestea pentru a sustine pacientii diagnosticati cu Crohn si pentru a ii ajuta sa se readapteze treptat la o viata cat mai apropiata de cea normala.
Pentru informatii suplimentare si programari, vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns