Back to Media
Back to Media
Afectiunile ginecologice pot fi impartite in mai multe categorii, in functie de organele afectate si de modul de captare al bolii: dezvoltarea unei bacterii existente, infectarea cu un virus, boli cu transmitere sexuala, afectiuni ereditare.
Afectiunile ginecologice (conditii medicale ce afecteaza organele aparatului de reproducere) apar la nivelul sanilor si organelor din zona abdominala si a pelvisului, incluzand: uterul, trompele uterine, vaginul si vulva. Afectiunile ginecologice afecteaza orice femeie la un moment dat in timpul vietii, insa pentru unele, consecintele sunt minore si foarte usor de tratat, in timp ce pentru alte paciente pot avea urmari mult mai grave ajungand pana la infertilitate si in anumite cazuri punand viata in pericol.
Printre cele mai comune afectiuni genitale amintim:
Boala Inflamatorie Pelvina (BIP): este o infectie a organelor genitale, aparuta cel mai ades in urma contactarii unei boli cu transmitere sexuala (BTS), precum Gonoreea sau Chlamydia, care netratata, poate conduce la infertilitate. Printre cauzele aparitiei acestei afectiuni, intalnim: BTS netratata, activitate sexuala timpurie, schimbarea frecventa a partenerilor sexuali sau implicarea sexuala a mai multor parteneri, folosirea in exces a tampoanelor sau irigatoarelor vaginale (prin distrugerea florei vaginale si/sau a mucusului cervical). BIP nu se poate depisata in urma unui singur test specific, diagnosticarea acestei boli, facandu-se in urma unor serii de investigatii, in baza istoricului medical si examinarii locale la medicul ginecolog. Simptomele se pot manifesta diferit de la pacienta la pacienta, pot fi de intensitati medii sau pot lipsi in totalitate, insa daca experimentati una sau mai multe din urmatoarele simptome, adresati-va unui medic specialist: dureri in partea inferioara a abdomenului, temperatura, leucoree (secretie) purulenta si cu miros deranjant, dureri si/sau sangerari in timpul actului sexual, sangerari intre menstruatii.
Vaginita: este un termen folosit pentru a acoperi un spectru larg de afectiuni care cauzeaza infectii sau inflamari ale vaginului. Cele mai intalnite forme sunt:
Candidoza – este cauzata de o ciuperca care fermenteaza si se inmulteste in organism, numita Candida Albicans. Cel mai comun simptom al aceste bacterii este aparitia unei secretii albicioase, cu o consistenta densa, insa anumite paciente prezinta si o iritare (roseata) la nivelul vulvei, insotita de mancarimi intense. Tratamentele pentru Candidoza sunt variate si se stabilesc in urma unui consult la medicul specialist.
Bacteriile vaginale – sunt cauzate de inmultirea in exces a bacteriilor existente in vagin. Acest tip de vaginita este cea mai des intalnita infectie vaginala in randul femeilor aflate in perioada fertila.Cel mai cunoscut simptom este leucoreea laptoasa si cu un miros deranjant. Ca si in cazul candidozei, un consult de specialitate va ajuta medicul sa va elibereze reteta potrivita de tratament.
Tricomoniaza – este o vaginita cu transmitere sexuala, ce poate fi tratata.Majoritatea femeilor diagnosticate cu aceasta afectiune,nu experimenteaza niciun simptom. Insa pentru pacientele care resimt simptomele, cele mai dese sunt: leucoree galbuie si cu aspect efervescent, cu miros deranjant, mancarime si senzatie de durere la nivelul vulvei si al vaginului, senzatie de usturime la urinare. Majoritatea medicilor recomanda o cura cu antibiotic, insa pentru rezultate optime si accesarea unui tratament adaptat organismului dumneavoastra, faceti o programare la medicul specialist.
Chlamydia – este o afectiune ce poate fi tratata si in care majoritatea pacientelor nu constientizeaza prezenta ei. Simptomele sunt: secretii vaginale (asemanatoare cu cele normale) si senzatie usoara de usturime la urinare. Aceasta infectie poate fi prezenta si in gat (in cazul contactului sexual oral). O mama care este infectata cu Chlamydia, poate transmite infectia catre bebelus in timpul nasterii. La bebelus, infectia poate cauza inflamarea si inrosirea ochilor. Asa cum am amintit mai sus, Chlamydia netratata, poate duce la BIP, care este o afectiune cu consecinte destul de serioase. Pentru stabilirea unui diagnostic corect si a unui plan de tratament adecvat, faceti o programare la medicul specialist.
Herpesul genital – poate fi mentinut sub control, dar nu si vindecat. Acesta este cauzat de un virus, care provoaca leziuni si dureri la nivelul vulvei sau in partea externa a vaginului. In anumite situatii aceste leziuni pot aparea pe interiorul vaginului si pot fi vazute numai in timpul unei examinari atente de catre medicul specialist. Aceste leziuni sunt sursa durerii aparute la pacientele purtatoare. O programare la medicul specialist este cea mai buna cale pentru a indeparta sursa durerii si simptomele neplacute cauzate de acest virus.
Virusul HPV – la fel ca virusul ce cauzeaza herpesul, acesta poate fi tinut sub tratament, insa nu poate fi vindecat. Anumite paciente nu experimenteaza niciun simptom, modalitatea prin care pot afla daca sunt purtatoare de virus, fiind testul Papanicolau. Anumite paciente diagnosticate cu HPV, experimenteaza aparitia unor negi genitali (basici), de obicei de culoare alba, cenusie sau sangerie (violet). Acestea pot fi dureroase. Anumite forme ale acestui virus, pot conduce la dezvoltarea cancerului cervical sau alte probleme ale cervicului. In momentul de fata oameni de stiinta din intreaga lume lucreaza la dezvoltarea unui vaccin impotriva acestui virus, incercand, totodata, sa gaseasca un tratament si pentru anumite forme de cancer cervical.
Pentru sanatatea dumneavoastra dar si pentru purtarea cu succes a unei sarcini, nu amanati consultul ginecologic de rutina, iar in cazul in care sesizati orice modificari de secretie, forma sau miros, nu intarziati sa faceti o programare. Depistate la timp, multe probleme ginecologice pot fi vindecate.
Pentru toate afectiunile mentionate mai sus dar si pentru orice alta problema genitala, cat si pentru fericitele viitoare mamici, va asteptam la spitalul DENTIRAD HOSPITAL, unde, impreuna cu medicul nostru specialist veti gasi solutia potrivita pentru dumneavoastra.
Related Posts
10 sfaturi utile in dieta!
Chiar daca internetul este plin de sfaturi, diete si produse menite sa aducă rezultate imediate in lupta cu kilogramele, știința... read more
Cum să-ți ajuți creierul să țină pasul cu tine?
Odată cu trecerea anilor, funcțiile celor mai importante organe încep sa se diminueze, astfel încât este foarte indicat sa facem... read more
Vitamina C – BENEFICII
Conform studiilor realizate, Vitamina C are numeroase beneficii pentru sănătate, de la accelerarea vindecării in urma unei simple răceli până... read more
Lasă un răspuns