Pneumologie

Pneumologia este ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului respirator, inclusiv plămânii și alte structuri asociate. Aceasta include tratarea bolilor precum astmul, bronșita, pneumonia și multe altele. Pneumologii sunt specialiști care au pregătirea necesară pentru a aborda o gamă largă de probleme respiratorii, folosind tehnologii avansate și metode de tratament eficiente

Investigații Principale în Pneumologie

Diagnosticarea corectă a afecțiunilor respiratorii este esențială pentru un tratament eficient. Iată câteva dintre principalele investigații utilizate în pneumologie:

Radiografia Toracică

Radiografia toracică este o metodă imagistică de bază utilizată pentru a evalua structura plămânilor și a căilor respiratorii. Aceasta poate ajuta la identificarea pneumoniei, tuberculozei, tumorilor pulmonare și altor afecțiuni.

Tomografia Computerizată (CT)

Tomografia computerizată oferă imagini detaliate ale plămânilor și altor structuri toracice, fiind utilă în diagnosticarea bolilor complexe și în planificarea tratamentului.

Spirometria

Spirometria este un test funcțional care măsoară capacitatea pulmonară și fluxul de aer. Este esențială pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor obstructive ale căilor respiratorii, cum ar fi astmul și bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC).

Broncoscopia

Broncoscopia permite examinarea directă a căilor respiratorii folosind un bronhoscop. Acest procedeu este utilizat pentru prelevarea de biopsii și pentru diagnosticarea anumitor infecții sau tumori pulmonare.

Afecțiuni Ale Plămânilor

Pneumologia se ocupă cu o gamă largă de afecțiuni ale plămânilor. Printre cele mai comune se numără:

Astm Bronșic

Astm bronșic este o afecțiune cronică ce provoacă inflamația și îngustarea căilor respiratorii, ducând la dificultăți de respirație, tuse și wheezing. Tratamentul include medicație inhalatorie și gestionarea factorilor declanșatori.

Bronhopneumopatia Cronică Obstructivă (BPOC)

BPOC este o boală progresivă caracterizată prin obstrucția fluxului de aer, adesea cauzată de fumat. Simptomele includ tuse persistentă și dificultăți de respirație. Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor și încetinirea progresiei bolii.

Pneumonie

Pneumonia este o infecție a plămânilor care poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau fungi. Simptomele includ febră, tuse și dureri toracice. Diagnosticul se bazează pe examinarea clinică și investigații imagistice, iar tratamentul include antibiotice sau antivirale, în funcție de cauza infecției.

Fibroza Pulmonară

Fibroza pulmonară este o afecțiune cronică caracterizată prin cicatrizarea și rigidizarea țesutului pulmonar. Simptomele includ dificultăți de respirație și tuse seacă. Tratamentul poate include medicamente antifibrotice și terapie de reabilitare pulmonară.

Diagnostice Des Întâlnite în Pneumologie

Pneumologii sunt adesea solicitați pentru a diagnostica diverse afecțiuni respiratorii. Iată câteva diagnostice frecvente:

  • Sindromul de Apnee în Somn: Caracterizat prin întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului, sindromul de apnee în somn poate duce la oboseală cronică și alte complicații.
  • Tuberculoza Pulmonară: O infecție bacteriană serioasă care necesită tratament pe termen lung cu antibiotice specifice.
  • Cancer Pulmonar: Diagnosticat adesea prin tomografie computerizată și biopsie, cancerul pulmonar necesită un tratament complex care poate include chirurgie, chimioterapie și radioterapie.

Contactați-ne pentru o Consultație

Dacă aveți simptome respiratorii sau aveți nevoie de o evaluare specializată, echipa noastră de pneumologi este aici pentru a vă ajuta. Contactați-ne pentru a programa o consultație și pentru a beneficia de cele mai bune servicii medicale în pneumologie.

Divider

Medici

Dr. Razvan Goicea

Medic Specialist Pneumologie

Program: Luni – Vineri (în funcție de programări)

Spital Plopeni

Telefon
0785 213 305

Locații

Spital Plopeni
  • Adresă: Bulevardul Republicii 8-10, Plopeni
  • Telefon: 0785 213 305