Spondilita Anchilozanta face parte din categoria bolilor reumatice autoimune care afecteaza in primul rand coloana. Cauzeaza inflamatii severe ale vertebrelor (oasele coloanei) care in cele din urma pot duce la dureri cronice si invaliditate. In stadii mai avansate, inflamatia poate duce chiar la formarea unui os nou pe coloana, provocand deformarea acesteia. Spondilita Anchilozanta poate provoca durere si rigiditate si altor parti ale corpului, cum ar fi articulatiile mari: umeri, genunchi, sold.
Cauzele spondilitei nu sunt foarte cunoscute, cel mai ades fiind diagnosticata pe linie ereditara, implicand factorul genetic. Pacientii care au cazuri in familie sunt de pana la 20 de ori mai expusi sa dezvolte aceasta afectiune fata de cei in ale caror familii nu s-a inregistrat aparitia spondilitei.
Simptomele Spondilitei Anchilozante variaza, aceasta boala fiind adesea caracterizata prin declansarea unor episoade inflamatorii, de la usoare pana la moderate, neinsotite de alte simptome. Cea mai comuna manifestare a acestei afectiuni este aparitia durerii la nivelul spatelui, in general seara si dimineata. Alte simptome mai pot fi: rigiditate in miscare dupa repaus (dimineata sau dupa orele de somn), pirderea poftei de mancare, temperatura corpului mai ridicata decat in mod normal (dar nu alarmanta), pierderea in greutate, senzatie de oboseala, anemie sau carente de fier.
Pentru ca Spondilita Anchilozanta implica inflamatii, pot fi afectate si alte parti ale corpului, cum ar fi: inflamarea intestinelor, usoara inflamare a ochilor (sau a unui singur ochi), inflamarea tendonului lui Achile, inflamarea valvelor inimii.
Pentru diagnosticarea corecta a acestei afectiuni este necesara realizarea unui set de investigatii, ce cuprinde radiografii, ecografii, in unele cazuri chiar scanarea corpului prin rezonanta magnetica (RMN), efectuarea unor investigatii de laborator, o analiza a sangelui care depisteaza rata de sedimentare a eritrocitelor (marita in cazul existentei unei inflamatii in corp).
Forme de tratament (numai dupa diagnosticarea de catre un medic specialist) pot include: medicamente – anti-inflamatorii (ibuprofen) pentru a mentine durerea si nivelul de inflamatie moderat, activitati fizice – exercitii zilnice pentru mentinerea flexibilitatii articulatiilor sau in anumite cazuri poate fi necesara recuperarea fizica intr-o baza de specialitate, aplicarea unor comprese locale reci (pentru reducerea umflaturilor) sau calde (pentru redarea mobilitatii).
Un factor de risc mai ridicat pentru dezvoltarea acestei afectiuni il pot avea persoanele cu istoric medical in familie (pe linie ereditara), in cazul persoanelor care nu au informatii depre membrii familiei analiza genetica pentru depistarea proteinei HLA-B27 ii ajuta sa afle daca au sau nu in organism factorul declansator mostenit.
Varsta indica de asemenea aparitia spondilitei anchilozate, spre deosebire de celelalte afectiuni reumatoidale sau artritice, simptomele aparitiei acestei boli debutand adesea in randul pacientilor cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.
De asemenea si sexul pacientului este un factor de risc pentru aceasta afectiune, pacientii de gen masculin fiind mai des diagnosticati spre deosebire de categoria sexului feminin.
Nu se cunosc forme de preventie categorica a acestei afectiuni, dat fiind faptul ca nu se cunoaste exact nici factorul declansator, insa anumite activitati zilnice si grija pacientului fata de alimentatie si de starea generala de sanatate prin efectuarea periodica de controale si analize, pot ajuta la diagnosticarea timpurie a Spondilitei Anchilozante si in consecinta la tratarea corespunzatoare a acestei boli.
Spondilita Anchilozanta este o boala cronica, progresiva care adesea conduce la invaliditate. In cazul in care ati fost diagnosticat cu aceasta afectiune, pe langa tratamentul de specialitate si sedintele de terapie fizica, activitatea zilnica regulata, alimentatia sanatoasa si mentinerea unei greutati normale a corpului va pot ajuta sa stagnati evolutia bolii si sa prelungiti timpul pana la imobilizare.
Diagnosticarea corecta si timpurie a acestei boli se poate realiza la Dentirad Hospital, cu ajutorul medicului specialist, prin efectuarea de analize in cadrul laboratorului propriu si realizarea investigatiilor cu aparatura moderna de inalta performanta. Baza de recuperare medicala din cadrul Dentirad Hospital dispune de tehnologie avasanta pentru usurarea exercitiilor fizice menite sa ajute la suportarea/estomparea durerilor asociate cu Spondilita Anchilozanta.
Pentru informatii suplimentare si programari, apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns