Neurotransmițătorul este un mesager chimic care transportă, stimulează și echilibrează semnalele între neuroni (cunoscuți și sub denumirea de celule nervoase) și celulele țintă din corp. Aceste celule țintă sunt localizate în glande, mușchi sau alți neuroni.
Miliardele de molecule de neurotransmițători funcționează constant pentru a ne menține creierul funcțional, gestionând totul, de la respirație la bătăile inimii si până la nivelurile noastre de învățare și concentrare. Ele pot influenta, de asemenea, o varietate de funcții psihologice, cum ar fi frica, starea de spirit, plăcerea și bucuria.
Cum funcționează neurotransmițătorii?
Pentru ca neuronii să trimită mesaje in tot corpul, trebuie să poată comunica între ei, lucru care se intampla prin intermediul semnalelor. Cu toate acestea, neuronii nu sunt pur și simplu conectați între ei. La sfârșitul fiecărui neuron se afla o mica zona numita sinapsă, pe care semnalul o traverseaza pentru a crea legatura cu urmatoarea celula. Acest lucru se întâmplă printr-un proces cunoscut sub numele de neurotransmisie.
În majoritatea cazurilor, un neurotransmițător este eliberat din ceea ce este cunoscut sub numele de terminal axon după ce o potențiala acțiune a ajuns la sinapsă, un loc în care neuronii își pot transmite semnale între ei.
Când un semnal electric ajunge la capătul unui neuron, acesta declanșează eliberarea unor saci mici numiți vezicule care conțin neurotransmițători. Acesti saci își varsă conținutul în sinapsă, de unde neurotransmițătorii se deplasează apoi spre celulele vecine. Aceste celule conțin receptori în care neurotransmițătorii se pot lega și declanșa modificări ale acestora.
După eliberare, neurotransmițătorul traversează decalajul sinaptic și se atașează la locul receptorului de pe celălalt neuron, fie excitand, fie inhibând neuronul receptor în funcție de ce este neurotransmițătorul.
Uneori neurotransmițătorii se pot lega de receptori și pot provoca transmiterea unui semnal electric în josul celulei (excitant). În alte cazuri, neurotransmițătorul poate bloca continuarea semnalului, împiedicând continuarea mesajului (inhibitor).
Receptorii și neurotransmițătorii acționează ca un sistem de blocare. Așa cum este nevoie de cheia potrivită pentru a deschide o anumita yala, un neurotransmițător (cheia) se va conecta doar cu un receptor specific (yala).
Dezactivarea neurotransmițătorilor
Deci ce se întâmplă cu un neurotransmițător după terminarea funcției sale? Odată ce neurotransmițătorul si-a incheiat misiunea, activitatea acestuia poate fi oprită prin trei mecanisme:
Degradare: o enzimă modifică structura neurotransmițătorului, astfel încât nu poate fi recunoscută de receptor
Difuzie: neurotransmițătorul se îndepărtează de receptor
Reintoarcere: întreaga moleculă de neurotransmițător este preluată înapoi de axonul neuronului care a eliberat-o, reprogramand-o.
Criterii de identificare:
Identificarea efectivă a neurotransmițătorilor poate fi destul de dificilă. Oamenii de știință pot observa veziculele care conțin neurotransmițători, insa pentru a afla ce substanțe chimice sunt stocate în vezicule, procesul nu este chiar atât de simplu.
Din această cauză, neurologii au dezvoltat o serie de linii directoare pentru a determina dacă o substanță chimică ar trebui sau nu definită ca neurotransmițător:
Prezența substanței chimice în celulă Produsul chimic este sintetizat în neuron.
Eliberare dependentă de stimul Produsul chimic este eliberat în cantități adecvate de neuroni la stimularea acestora
Acțiune asupra celulei postsinaptice Substanța chimică trebuie eliberată de neuronul presinaptic, iar neuronul postsinaptic trebuie să conțină receptori la care substanța chimică se va lega.
Mecanism de îndepărtare Există un mecanism specific pentru a îndepărta substanța chimică de la locul de activare după ce se termină activitatea.
Clasificarea neurotrnasmitatorilor:
Neurotransmițătorii joacă un rol major în viața si functionarea de zi cu zi a oamenilor. Cercetatorii nu știu încă exact câti neurotransmițători există, insa au fost identificați peste 60 de mesageri chimici distincti. Acestia pot fi clasificați după funcția pe care o indeplinesc:
Excitanti : acest tip de neurotransmițători are efecte de excitatie asupra neuronului, ceea ce înseamnă că sporesc probabilitatea ca neuronul să declanșeze o potențiala acțiune. Unii dintre principalii neurotransmițători excitanti includ adrenalina și noradrenalina.
Inhibitori : aceste tipuri de neurotransmițători au efecte inhibitoare asupra neuronului; scad probabilitatea ca neuronul să declanșeze actiunea. Unii dintre principalii neurotransmițători inhibitori includ serotonina și acidul gamma-aminobutiric (GABA).
Modulatori : acești neurotransmițători, denumiți adesea ca neuromodulatori, sunt capabili să afecteze un număr mai mare de neuroni în același timp. Acești neuromodulatori influențează, de asemenea, efectele altor mesageri chimici.
Acolo unde neurotransmițătorii sinaptici sunt eliberați de terminalele axonice pentru a avea un impact cu acțiune rapidă asupra altor neuroni receptori, neuromodulatorii se difuzează într-o zonă mai mare și au actiune mai lentă. Printre cei mai importanti neurotransmitatori neuromodelatori, amintim: dopamina, seroptonina, acetilcolina, histamina.
Neurotransmițătorii pot fi, de asemenea clasificati in:
Aminoacizi – Acid gamma-aminobutiric (GABA) : Acest aminoacid natural acționează ca principalul mesager chimic inhibitor al organismului. GABA contribuie la vedere, realizarea functiei motrice și joacă un rol în reglarea anxietății. Benzodiazepinele, care sunt utilizate pentru a ajuta la tratarea anxietății, funcționează prin creșterea eficienței neurotransmițătorilor GABA, care pot induce sentimente de relaxare și calm.
Glutamat : Cel mai abundent neurotransmițător găsit în sistemul nervos, glutamatul joacă un rol important în funcțiile cognitive, cum ar fi memoria și învățarea . Cantități excesive de glutamat pot provoca excitotoxicitate, rezultând moartea celulară. Această excitotoxicitate cauzată de acumularea de glutamat este asociată cu unele boli și leziuni ale creierului, inclusiv boala Alzheimer, accident vascular cerebral și/sau convulsii epileptice.
Peptide – Oxitocină : Acest hormon puternic acționează ca un neurotransmițător în creier. Este produs de hipotalamus și joacă un rol major în recunoașterea socială, conexiunea interumana și reproducerea sexuală. Oxitocina sintetică este adesea utilizată ca ajutor în travaliu și naștere. Atât oxitocina naturala cât și cea sintetizata, determină contractarea uterului în timpul travaliului.
Endorfine : Acești neurotransmițători inhibă transmiterea semnalelor de durere și promovează sentimentele de euforie. Acești mesageri chimici sunt produși în mod natural de către organism ca răspuns la durere, dar pot fi declanșați și de alte activități, cum ar fi exercițiile fizice.
Monoamine: Epinefrina, de asemenea cunoscută sub numele de adrenalină, este considerată atât un hormon, cât și un neurotransmițător. În general, epinefrina este un hormon al stresului care este eliberat de sistemul suprarenal. Cu toate acestea, funcționează ca un neurotransmițător în creier.
Norepinefrina(noradrenalina) : Această substanță chimică naturală este un neurotransmițător care joacă un rol important în vigilența, în lupta organismului cu bolile sau ca raspuns la detectarea unui pericol. Rolul său este de a ajuta la mobilizarea corpului și a creierului pentru a acționa în momente de pericol sau stres. Nivelurile acestui neurotransmițător sunt de obicei cele mai scăzute în timpul somnului și cele mai ridicate în perioadele de stres.
Histamina : Acest compus organic acționează ca un neurotransmițător în creier și măduva spinării. Acesta joacă un rol în reacțiile alergice și este produs ca parte a răspunsului sistemului imunitar la agenți patogeni.
Dopamina : cunoscut în mod obișnuit ca neurotransmițătorul de sentiment, dopamina este implicată în recompensă, motivație și augumentarea castigului. Mai multe tipuri de droguri dependente cresc nivelul dopaminei din creier. Acest mesager chimic joacă, de asemenea, un rol important în coordonarea mișcărilor corpului. Boala Parkinson, care este o boală degenerativă care are ca rezultat tremurături și afectări ale mișcării, este cauzată de pierderea neuronilor generatori de dopamină în creier.
Serotonina : hormon și neurotransmițător, serotonina joacă un rol important în reglarea și modularea stării de spirit, a somnului, a anxietății, a sexualității și a apetitului. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt un tip de medicament antidepresiv prescris în mod obișnuit pentru a trata depresia, anxietatea, tulburările de panică și atacurile de panică. ISRS acționează pentru a echilibra nivelul serotoninei prin blocarea recaptării serotoninei în creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea sentimentelor de anxietate.
Adenozină: Această substanță chimică naturală acționează ca un neuromodulator în creier și este implicată în suprimarea trezirii și îmbunătățirea somnului.
Acetilcolină : Acesta este singurul neurotransmițător din clasa sa. Găsit atât în sistemul nervos central, cât și în cel periferic, este principalul neurotransmițător asociat cu neuronii motori. Are rol în mișcările musculare, precum și în memorie și învățare.
Când neurotransmițătorii nu funcționează corect, la fel ca în cazul multor procese ale corpului, lucrurile pot suferi defectiuni. Nu este surprinzător faptul că un sistem atat de vast și complex ca sistemul nervos uman este lipsit de probleme.
Câteva dintre lucrurile care ar putea functiona prost includ:
Posibilitatea ca neuronii să nu producă cantitati suficiente de neurotransmițători
Neurotransmițătorii pot fi reabsorbiți prea repede
Prea mulți neurotransmițători pot fi dezactivați de enzime
Anumiti neurotransmițători pot fi eliberati in cantitati prea mari
Atunci când neurotransmițătorii sunt afectați de boli sau medicamente, pot exista o serie de efecte adverse diferite asupra organismului. Boli precum Alzheimer, epilepsie și Parkinson sunt asociate cu deficitele anumitor neurotransmițători.
Profesioniștii din domeniul sănătății recunosc rolul pe care neurotransmițătorii îl pot juca în condițiile de sănătate mintală, motiv pentru care medicamentele care influențează acțiunile mesagerilor chimici ai corpului sunt adesea prescrise pentru a ajuta la tratarea unei varietăți de afecțiuni psihiatrice .
Surse: https://www.verywellmind.com/what-is-a-neurotransmitter-2795394
Lasă un răspuns