Tulburările de echilibru – ce sunt si de ce apar?

Conform statisticilor OMS, problemele de echilibru reprezintă 5-10% din consultațiile medicilor generaliști, 40% la populația de peste 40 ani si 10-20% din prezentările la medicul ORL.

    Vertijul este un concept nu foarte clar înțeles de pacienți, multe persoane definind prin acest termen senzația ca le fuge pământul de sub picioare, ca lucrurile se invit in jurul lor, amețeala, nesiguranța sau dezechilibru in mers sau la întoarcerea capului, senzație de „negru in fata ochilor”.

   Nu orice amețeală înseamnă vertij!

Astfel, in cazul unei amețeli cauzele pot fi multiple, precum-scăderea glicemiei, anemia, stresul, oboseala, tensiunea oscilanta, curele de slăbire, bolile febrile, atacurile de panica etc.

 Vertijul reprezintă o senzație eronată de deplasare a corpului in raport cu mediul înconjurător sau a mediului înconjurător in raport cu corpul, percepută de pacient ca o iluzie de mișcare, de rotație. Sindromul vestibular odată apărut, afectează semnificativ calitatea vieții, putând fi invalidant – conform statisticilor internaționale, 80% dintre pacienți sunt nevoiți sa-si întrerupă activitatea profesionala.

O alta senzație de amețeală si instabilitate este Raul de mișcare (Kinetoze), care este însoțit de greața sau vărsături si apare când pacientul merge cu mașina, cu vaporul sau se da in leagăn sau in alte dispozitive in mișcare, precum si răul de aglomerație sau de hipermarket.

 

Cauzele vertijului:

Sistemul vestibular este parte a urechii interne implicate în echilibru. Colectează informații referitoare la mișcare, echilibrul și orientarea spațială și trimite semnale la creier, potrivit „Asociației pentru tulburări vestibulare”. În cazul în care organele vestibulare de pe ambele părți ale capului funcționează corect, ele trimit impulsuri simetrice. În cazul în care nu funcționează în mod corespunzător, pot exista probleme senzoriale și de trimitere, către creier.

Una din principalele cauze ale sindromului vertiginos sunt infectiile virale, bacteriene cantonate la nivelul nivelul urechii interne- labirintita sau inflamația nervului vestibular – neuronita vestibulara , se asociază frecvent cu un episod de infecție acuta de tract respirator superior (frecvent gripa) si se manifesta printr-un vertij rotator intens de câteva zile, însoțit de greață, vărsături si instabilitate prelungita.

Traumatismele craniene– pot genera o leziune (fistula perilimfatica), temporara sau definitiva la nivelul urechii interne care poate determina tulburări de echilibru.

Vertijul paroxistic pozitional benign (VPPB) – reprezintă un episod acut de vertij intens, declanșat de o mișcare brusca a capului (un traumatism, post operator), episod infectios, osteoporoza, si se datorează desprinderii si deplasării in canalele semicirculare ( cel mai frecvent la nivelul canalului posterior) a otolitilor-particule de carbonat de calciu – care irita structurile senzoriale cu apariția unui vertij rotator intr-o anumita poziție a capului. Atentie-Auzul este normal.

Boala Meniere consta într-o hiperpresiune la nivelul structurilor urechii interne si se manifesta prin crize vertiginoase periodice caracterizate prin triada- vertij intens, rotator, prelungit, însoțit de greață, vărsături, tinitus-zgomote sau țiuituri in urechi si scăderea progresiva a auzului. Boala Meniere este o boala evolutiva, invalidanta, uneori ducând la pensionarea pacienților.

Vertijul de origine centrala-apare in tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale- si in general este însoțit de o serie de simptome neurologice- tulburări de vorbire, vedere dubla, slăbiciune la nivelul membrelor superioare sau inferioare, amorțeala sau furnicături la nivelul diferitelor parți ale corpului, pierderea conștiinței – situație in care sunt necesare investigații complexe, evaluare neurologica si examen RMN.

Migrenele – crizele de cefalee( dureri de cap intense) pot asocia tulburări de echilibru, intre atacuri, pacienții putând sa-si mențină echilibrul fără probleme.

Medicamentele ototoxice – antibiotice-gentamicina, streptomicina, kanamicina, in doze mari, aspirina.

Vertijul psihogen – sindroame anxios-depresive, atacuri de panica etc.

Presbivestibulia – un fenomen degenerativ la nivelul sistemului vestibular, care apare la persoanele vârstnice si care asociază si deficiente oftalmologice, neurologice, reumatologice (spondiloze, artroze) si de geriatrie.

 

Care sunt simptomele in Tulburarile de echilibru?

Vertij sau Amețeală.

Cădere sau senzație ca veti cadea.

Greață, vărsături, transpirații.

Încețoșarea vederii.

 Leșin sau senzație de plutire.

Confuzie sau dezorientare.

Schimbări la nivelul tensiunii arteriale si al ritmului cardiac.

Panica, anxietate, frica.

 

Diagnosticul tulburărilor de echilibru rămâne in continuare o provocare, de multe ori pacientul fiind supus unor investigații costisitoare, de neurologie si neurochirurgie si primind tratamente greșite, care încetinesc recuperarea vestibulara datorita unui diagnostic eronat.

 

In Clinica DENTIRAD, pe lângă o anamneza amănunțita si un examen clinic complex, pacienții cu tulburări de echilibru, sunt supuși unor teste non-invazive, nedureroase, cu aparatura de specialitate, de înalta performanta, in vederea obținerii unui diagnostic cât mai corect si stabilirii tratamentului adecvat tipului de afecțiune.

 

Video Head Impulse Test: Cel mai nou si totodata cel mai important test pentru diagnosticul vertijului.

VideoHit este investigatia ce testeaza individual functia celor sase canale semicircular, cea mai frecvent afectata componenta a sistemului vestibular periferic.

Acest test se poate efectua in prezent cu ajutorul unor ochelari de videonistagmografie foarte usori, dotati cu o camera video ultraperformanta de mare viteza capabila sa surprinda cele mai mici detalii ale ochilor in timpul testarii. Un soft foarte rapid permite inregistrarea si analiza lor complexa, transformând acest test clasic intr-unul de mare valoare in precizarea sediului leziunii.

Investigatia consta in efectuarea unor miscari de mica amplitudine a capului in ambele directii (dreapta-stânga), pacientul incercând sa tina privirea fixata pe o tinta de pe perete si inregistrarea miscarilor ochilor de catre videocamera ochelarilor. Aparitia asa numitelor sacade corectoare (miscari ale ochilor ce aduc imaginea pe retina) este surprinsa si analizata in comparatie cu viteza de miscare a capului, masurata de niste senzori din ochelari.

Este un test rapid si confortabil pentru pacient, in aproximativ 10 minute obtinându-se rezultatul.

 

Posturografia statica computerizata.

Posturografia statica computerizată (PSC) este un test de stabilitate posturală.

PSC testează legăturile dintre toate componentele sistemului ce asigură echilibrul – ochii, sistemul somatosenzitiv şi sistemul vestibular. Măsoară reacţia unei persoane la medii în care cantitatea de informaţie trimisă de ochi şi sistemul somatosenzitiv-este-variata.
Testul consta in mentinerea pozitiei pe o platformă, cu privirea fixată la o ţintă anume. Ţinta se mişcă în timp ce senzorii de presiune de sub platformă înregistrează mişcările greutăţii corpului (balansul) în timp ce persoana testată îşi menţine echilibrul (se foloseste un cadru de siguranţă pentru a preveni căderea în timpul-testării).
Posturografia oferă informaţii despre cât de bine este menţinut echilibrul în timpul unor situatii anume provocate.

La Clinica DENTIRAD functioneaza in prezent posturograful static Synapsys. Acesta este un sistem computerizat de analiza si interpretare a tulburarilor de echilibru in cazul pacientilor cu afectiuni vestibulare. Sistemul este compus dintr-o platforma cu senzori de presiune care preia datele generate de miscarile (voluntare si involuntare) ale pacientului si le transmite unui software specializat, capabil sa diferentieze cauza tulburarilor de echilibru: suferinta urechii interne (afectare vestibulara), suferinta somatica osteoarticulara (somatosenzoriala) sau afectiuni oculare (oftalmologice).

Pe baza acestei analize se elaboreaza planul de tratament si recuperare al bolilor cauzatoare de vertij si tulburari de echilibru, si se evalueaza eficienta tratamentului.

O alta aplicatie importanta o constituie Reeducarea vestibulara. Aceasta consta intr-o serie de exercitii de coordonare a miscarilor pacientului efectuate direct pe platforma posturografului, care urmaresc accelerarea recuperarii echilibrului dupa bolile care afecteaza urechea interna.

Practic pacientul are posibilitatea de a învata, din nou, miscarile necesare unei coordonari adecvate a echilibrului corpului. In acest mod se scurteaza semnificativ durata tratamentului afectiunilor vestibulare.

Daca o ureche este bolnava, incercam s-o vindecam. Daca echilibrul este compromis de o cauza obiectiva, care nu poate fi tratata medical, atunci intervenim cu aceasta aparatura complexa.

Recuperarea posibilitatii de deplasare a bolnavului este foarte importanta, pentru ca toate cazurile de vertij, instabilitate, ameteli, dezechilibru, rau de miscare, rau de debarcare, rau de masina sau aglomeratie reprezinta handicapuri majore.
Imposibilitatea deplasarii bolnavului de unul singur, fara insotitor, frica de cadere pe strada, cu riscul unor traumatisme periculoase, fac ca reeducarea functiei echilibrului sa reprezinte un obiectiv major, indispensabil in lupta cu aceste probleme grave.

 

Care este durata tratamentului?

In functie de diagnostic si de gradul afectarii, se fac intre 5 si 10 sedinte de reeducare, evolutia pacientului fiind monitorizata permanent. Durata unei sedinte de reeducare este de 30 de minute, fiind necesare doua-trei sedinte pe saptamana.

 

Videonistagmografia:

Videonistagmografia este primul test care se efectuează in cadrul bilantului vestibular.

In tulburarile de echilibru si vertij, aparitia miscarilor sacadate ale globilor oculari, cunoscute sub denumirea de nistagmus ne ofera informatii esentiale despre cauza si locul afectarii sistemului vestibular.

In cazul videonistagmografiei se utilizeaza niste ochelari speciali, având montate doua camere video conectate la sistemul computerizat de analiza a miscarii globilor oculari.

Preluarea si analizarea cu ajutorul unui computer a informatiilor video obtinute, denumita videonistagmografie computerizata permite stabilirea precisa, obiectiva, a cauzei ametelilor si a tulburarilor de ehilibru.

Testarea dureaza circa 15 de minute pacientul purtand pe cap ochelarii special conceputi, conectati la sistemul video de inregistrare computerizata a imaginilor.

I se solicita sa isi deplaseze privirea in 3 directii diferite (nistagmusul spontan), apoi este culcat in anumite pozitii destinate sa declanseze nistagmusul pozitional (provocat). In final, examinatorul imprima miscari rapide capului pacientului si se inregistreaza reactia globilor oculari (head-shaking).

 

ORL – VESTIBULOGIE

Consultatie initiala ORL
Control ORL
Audiograma tonala liminara
Impedancemetrie-timpanograma, Reflex stapedian,ETF
Endoscopie Rinofaringe
Endoscopie Faringolaringiana
Endoscopie Rinofaringolaringiana
Extractie dop auricular / ureche
Cauterizare pata vasculara
Videonistagmografie-10
Posturografie statica computerizata
VHIT
Videonistagmografie+VHIT
Videonistagmografie+Posturografie statica computerizata
Videonistagmografie+VHIT+Posturografie statica computerizata