Noutati

Pepenele – beneficii pentru sanatate

Este gustarea cea mai la îndemână in anotimpul cald – nu, nu vorbim de inghetata :-), ci de fructul vedeta al sezonului: pepenele. Pe lângă deliciosul gust si senzația de prospețime pe care ni le oferă, consumul acestui fruct ne aduce si beneficii legate de sănătate. Menționăm câteva dintre acestea mai jos:

Ne ajuta sa ne menținem hidratați – bineînțeles, asta nu trebuie sa ne împiedice sa consumam doza recomandata de apa. Pentru un corp hidratat este necesar sa bem apa. Dar si ingerarea alimentelor cu conținut ridicat de lichide, precum pepenele, este de ajutor. In mod surprinzător, pepenele este alcătuit in proporție de 92 % din apa. Aceasta proprietate întâlnita in majoritatea fructelor si legumelor, este motivul pentru care ne simțim mai plini atunci când le consumam. Combinația de apa si fibre, înseamnă ca mâncam porții mai mari, însă fără conținut caloric prea ridicat.

Conține nutrienti si compuși vegetali benefici organismului – atât cat se poate in fructe, pepenele este foarte scăzut in calorii. Doar 46 de calorii per porție, reprezentând mai puțin “zahar” decât in fructele cu nivel caloric scăzut, precum coacăzele. 154 de grame de pepene conțin nutrienti majori, incluzand aceste vitamine si minerale: Vitamina C: 21%, Vitamina A: 18%, Potasiu: 5%, Magneziu: 4%, Vitaminele B1,B5 SI B6: 3%. (*din doza zilnica recomandata).

Pepenele este de asemenea bogat in carotenoide, incluzând beta-caroten si licopen (responsabilul pentru culoarea roșie in pepene si alte fructe sau legume). In plus are si un aminoacid important precum citrulina.

Conține compuși care ajuta la prevenirea cancerului – cercetătorii au analizat licopenul si alți compuși vegetali găsiți in pepene, pentru a descoperi efectele anti-cancer deținute. Chiar daca legăturile dintre consumul de licopen si cancer sunt multiple, se pare ca cea mai puternica s-a descoperit intre consumul acesteia si cancerul sistemului digestiv. Aceasta substanță contribuie la reducerea riscului de apariție al cancerului prin scăderea factorului de insulina, o proteina ce este implicata in divizarea celulelor. O valoare ridicata a acestui factor, este legata de apariția cancerului.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii – bolile de inima ocupa locul 1 in topul  factorilor de deces, la nivel mondial. Stilul de viată, in general, si dieta in special, pot combate riscul apariției bolilor de inima, reducând tensiunea arteriala si nivelul de colesterol. Anumiți nutrienti din pepeni, au beneficii specifice pentru sănătatea inimii. Studiile au demonstrat, de asemenea, ca licopenul ajuta la scăderea colesterolului si a tensiunii arteriale. Citrulina conținută in gustosul fruct, ajuta la relaxarea vaselor de sânge, producând astfel o tensiune arteriala scăzută.

Datorita conținutului bogat in vitamine si licopen, pepenele ajuta si la scăderea inflamațiilor si a deteriorării oxidative. Proprietățile anti-inflamatorii si antioxidante ale acestor substanțe, ajuta la menținerea sănătății optime, prin păstrarea unui nivel scăzut de proteina reactiva C (marker al inflamațiilor).

Datorita proprietăților vitaminei C de a ajuta la formarea colagenului, consumul de pepene te ajuta si in obținerea si  menținerea unui aspect frumos si sănătos al pielii si parului.

 

O dieta sănătoasă, in general, va ajuta sa va mențineți trupul si mintea sănătoase și sa trăiți mai mult. Pentru a va verifica starea de sănătate sau pentru a va lamuri in legătura cu diverse probleme medicale, echipa de medici profesioniști Dentirad Hospital, va sta la dispoziție. Împreună veți găsi răspunsuri la întrebările dumneavoastră.

Pentru detalii si programări accesați pagina noastră de internet aici sau apelați 0244 972.

0
  Articole similare

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.