Noutati

Sindromul Picioarelor Nelinistite (SPN)

Sindromul picioarelor neliniștite (SPN) este o condiție medicala in care pacientul simte o nevoie incontrolabila de a-si mișca picioarele, in cele mai multe cazuri provocata de disconfortul poziției picioarelor. Se întâmpla adesea seara sau in timpul nopții in timp ce individul este așezat sau doarme. Mișcarea picioarelor atenuează senzația neplăcuta care se instalează in picioarele pacientului afectat, chiar daca numai pentru o perioada scurta de timp.

SPN, cunoscut si sub denumirea “Boala Willis-Ekbom, poate debuta la orice vârsta si, in general, se agravează odată cu înaintarea in viată a pacientului diagnosticat. Poate întrerupe timpul de odihna al pacientului pe timpul nopții, ceea ce cauzează somnolenta in timpul orelor de lucru/in timpul programului de zi si de asemenea poate afecta calitatea de a sofa a individului afectat.

Anumiți pași ușor de urmat si schimbarea stilului de viată pot fi de ajutor. Exista de asemenea si tratament medicamentos pentru inhibarea Sindromului Picioarelor Neliniștite.

Dorința copleșitoare de a legăna/mișca picioarele este simptomul principal al acestei afecțiuni, de unde si denumirea bolii. Alte caracteristici comune ale SPN includ:

  • Nevoia de mișcare a picioarelor apare in general după o perioada de odihna. Nevoia apare in general după ce pacientul s-a aflat in poziție orizontala, după mai multe ore de condus sau după un zbor mai lung.
  • Senzația de eliberare prin mișcare. Senzația experimentata in SPN se atenuează prin mișcare precum: exerciții de încălzire (stretching), joc de glezne, plimbări pe jos in ritm mai alert etc.
  • Simptomele se înrăutățesc când se instalează seara, iar nevoia de mișcare/legănare a picioarelor devine mai stringenta.
  • In timpul nopții pacientul poate experimenta, in timpul somnului, inconștient, lovirea / zvâcnirea din/picioarelor, acțiuni care îngreunează viată de cuplu, afectându-le somnul împreuna.

Pacienții descriu, in general, acest sindrom ca pe o senzație anormala si neplăcuta in picioare, in general pe ambele parți ale corpului. Mai rar întâlnit, senzația afectează si brațele.

 Starea neplăcuta, care afectează mai degrabă membrele in interior decât la nivelul pielii, este descrisa ca un cumul de factori declanșatori pentru mișcarea picioarelor: mâncărime, durere, vibrații, senzația de greutate/atârnare/tarare in picioare.

 

Chiar daca nu toți pacienții descriu simptomele cu exactitate si in unele cazuri acestea sunt enumerate in mod diferit, trăsătura comuna a persoanelor afectate este nevoia necontrolata de a-si mișca picioarele pentru a se liniști.

 

Printre factorii de risc responsabili pentru SPN amintim factorul ereditar si sarcina. Însă exista o mulțime de cauze ce pot instala boala dintre care menționam: stilul de viată/alimentar dezordonat (consumul excesiv de alcool, tutun si alte substanțe asemănătoare), carente de fier, boli de rinichi etc.

 

Pacienții diagnosticați își pot recupera viată de dinaintea instalării bolii prin terapie medicamentoasa si printr-o serie de schimbări ale stilului alimentar.

La Dentirad Hospital primiți un diagnostic prompt si corect, in urma căruia medicii specialiști va eliberează un plan de tratament pentru ca boala sa nu va afecteze  viata foarte mult.

Baza de recuperare din incinta spitalului va ajuta sa depășiți episoadele de durere si sa va antrenați mușchii pentru susținerea stilului de viată sănătos.

 

Pentru relații si programări accesați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.

 

0
  Articole similare