Noutati

Prostata si afectiunile acesteia

Prostatita este o inflamație survenita in glanda prostata. In general bărbații cu vârsta peste 50 de ani, cu glanda prostata mărita risca sa aibă afecțiuni ale prostatei.

Prostata este o glanda mica, localizata sub vezica urinara la bărbați. Este responsabila cu producerea lichidului seminal, făcând parte din sistemul de reproducere al bărbaților, având dimensiunile unei nuci. Afecțiunile prostatei sunt reprezentate de inflamarea glandei. Inflamația se poate răspândi si in jurul glandei prostatei.

Printre tipurile de afecțiuni ce pot surveni la nivelul acestei glande, menționam:

 • Cea mai întâlnita este Prostatita Cronica, este cel mai des diagnosticata, adesea fără cauze cunoscute.
 • Prostatita acuta bacteriana, cauzata de o infecție bacteriana. Se instalează brusc si manifesta simptome severe.
 • Tot o infecție bacteriana cauzează si Prostatita Cronica Bacteriana, se dezvolta mai încet decât afecțiunea acuta iar simptomele sunt mult mai blânde cu tendințe de retragere.
 • Prostatita inflamatorie asimptomatica nu produce simptome notabile.
 • Cancerul de prostata – odată instalat, cancerul de prostata evoluează foarte lent. In foarte puține cazuri celulele canceroase pot fi agresive, pot evolua rapid si se pot răspândi si in alte parți ale corpului. Cu cat mai repede tumora este descoperita, cu atât mai mari sunt șansele pentru a menține aceasta afecțiune in limite “normale” cu tratament.

Simptomele prostatitei pot varia de la pacient la pacient si in funcție de afecțiunea de care suferă, astfel ca, in cazul Prostatitei acute bacteriene, menționam următoarele:

 • Durere in partea de jos a abdomenului, in partea de jos a spatelui, rectala
 • Dificultate la urinare
 • Durere in timpul urinarii
 • Frisoane
 • Temperatura

De asemenea, este posibil sa experimentați mirosul neplăcut al urinei, durere la nivelul testiculelor, ejaculare dureroasa.

In cazul Prostatitei cronice sau Prostatitei cronice bacteriene, simptomele pot fi aceleași ca cele mai sus menționate, numai ca la intensități mai reduse.

Daca suferiți de Prostatita inflamatorii asimptomatica nu veți experimenta simptome, aceasta fiind cel mai des diagnosticata in timpul unui examen de rutina.

Ce cauzează Prostatita? Diferite tipuri de bacterii cauzează aceasta afecțiune, aceleași bacterii pot cauza si infecția vezicii urinare. Cea mai comuna cauza in rândul bărbaților de peste 35 de ani o reprezintă bacteria Escherichia coli (E-coli). Infecțiile cu transmitere sexuala, incluzând Gonoreea si Chlamidia, pot reprezenta de asemenea, o sursa pentru instalarea Prostatitei bacteriene.

Prostatita poate fi provocata si de o rana la nivelul prostatei sau o boala a sistemului imunitar. In cele mai multe cazuri, cauza acestei afecțiuni rămâne necunoscuta.

Riscul de a dezvolta afecțiuni ale prostatei, îl poarta orice bărbat, însă cele mai multe cazuri sunt semnalate după vârsta de 50 de ani, in cazul pacienților cu glanda mărita. Printre factorii de risc mai amintim:

 • Inserarea unui cateter urinar
 • O infecție a vezicii urinare
 • Trauma la nivelul pelvisului
 • Afecțiuni ale prostatei suferite in trecut

La Dentirad Hospital puteți sa beneficiați de un consult de specialitate, de părerea medicilor si de îndrumare pentru viitor in cazul in care sunteți diagnosticați cu un anumit tip de afecțiune.

Tot in cadrul spitalului Dentirad puteți accesa serviciile de consultație de chirurgie ale unor medici renumiți din București iar pentru afecțiuni ale prostatei sau pentru prevenirea acestora, puteți apela la pachetul de ozonoterapie special conceput in acest sens “Make it Work”.

Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.

0
  Articole similare

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.