Noutati

Periajul dintilor la bebelusi

Pedodonția este o specialitate ce se adresează copiilor si are ca obiectiv profilaxia, terapia ,chirurgia si nu in ultimul rând depistarea anomaliilor dento-maxilare ale dinților de lapte dar si a dinților permanenți tineri.

Instituirea profilaxiei din timp, odată cu apariția primilor dinți temporari si urmărirea unui protocol stomatologic corect, ce presupune igienizare profesională, fluorizare, sigilarea șanțurilor si fosetelor, controale periodice ajuta la prevenirea  unor posibile complicații ale dentiției celor mici.

Emergența dinților temporari începe in jurul vârstei de 6 luni si se încheie in jurul vârstei de 2 ani și jumătate (aproximativ 30 de luni). Fiecărui dinte ii este caracteristică o anumită perioadă de erupție care variază astfel:

-intre 6-12 luni erup incisivii ;

-intre 12-18 luni apar primii molari;

-intre 18-24 luni erup caninii;

-intre 24-30 luni erup molarii secunzi

Dinții erup in perechi, de obicei apar dinții inferiori ulterior corespondenții lor superiori, si de cele mai multe ori erupția este mai precoce la fete decât la băieți.

Dinții permanenți apar in jurul vârstei de 6 ani debutând cu primul molar si incisivul central,  procesul continuând până in jurul vârstei de 21 de ani.

Igiena dentară ar trebui sa înceapă încă înainte de erupția primului dinte pe arcadă cu masajul si curățarea zilnica a gingiilor la indicației medicului stomatolog.

Odată cu înaintarea in vârstă, până la perioada in care se pot spăla singuri, copiii pot fi stimulați să reziste perioadei corecte de periaj, intre 2-4 minute, prin asocierea acestei perioade cu ascultarea unui cântec preferat (care durează de asemnea între 2-4 minute). În funcție de disponibilitate,  durata periajului poate fi inclusă într-un joc, astfel copilul reușind sa își păstreze interesul si răbdarea pentru ca părintele sa poată efectua corespunzător manevra de curățare.

Medicii stomatologi recomandă ca primul consult sa fie făcut înainte de împlinirea vârstei  de 1 an, când sunt prezenți deja pe arcadă 6 până la 8 dinți, astfel încât depistarea anumitor probleme si instruirea părinților pentru prevenția dentară să se poată efectua in limitele necesare limitării pagubelor.

Dentirad Hospital își propune să promoveze profilaxia dentară a copilului la vârste fragede punându-se bazele unei educații privind igienizarea corectă si conștientizarea părinților asupra diverselor complicații ce pot afecta viața copilului.

Pentru relații si programări accesați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.

0
  Articole similare

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.