Noutati

Nivel de potasiu marit: cauze, simptome, tratament

Hiperkaliemia este un termen medical utilizat pentru o persoană cu valori mai mari decât cele normale de potasiu. De obicei, persoanele cu hiperkaliemie nu au simptome, ceea ce ingreuneaza diagnosticarea.

Principalele cauze ale hiperkaliemiei sunt boli renale cronice, diabetul necontrolat, deshidratarea, sângerarea severă, consumul de potasiu în exces sau anumite medicamente. Medicul va diagnostica hiperkaliemia când nivelurile de potasiu sunt între 5.0-5.5 miliechivalenți pe litru (mEq / L).

Tratamentul pentru hiperkaliemie variază în funcție de severitate. În hiperkaliemia acută, care rezultă adesea dintr-un anumit eveniment, cum ar fi un accident, medicii pot utiliza dializă și medicamente intravenoase pentru a elimina potasiul din organism. Hiperkaliemia cronică înseamnă, însă că rinichii unei persoane nu funcționează corect, astfel ca, se intervine cu tratament medicamentos pe termen lung.În mod obișnuit, o persoană cu hiperkaliemie nu are/simte nici un simptom, ceea ce înseamnă că medicii pot “trece cu vederea” acest diagnostic, până când semnele deficientei se înrăutățesc.

Hiperkaliemia acută sau modificări semnificative ale nivelului de potasiu, într-o perioadă scurtă de timp, poate fi mai gravă decât hiperkaliemia cronică. Cu toate acestea, atât nivelul acut cât și cronic ridicat al potasiului pot fi periculoase, provocând atacuri de inimă sau paralizie.

Hiperkaliemia cronică are adesea mai puține simptome decât hiperkaliemia acută. La niveluri mai ridicate, simptomele includ: slăbiciune musculara, stare generala de slăbiciune sau oboseală, greață, dureri musculare sau crampe, respirație îngreunată, bătăi ale inimii neobișnuite și/sau dureri în piept.

Există diferite cauze ale hiperkaliemiei:

Boala renală cronică: capacitatea inferioară a rinichilor, înseamnă că aceștia nu pot elimina adecvat potasiul din organism.

Diabet zaharat necontrolat sau netratat: lipsa de insulină poate provoca hiperkaliemie.

Utilizarea anumitor medicamente: medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene , cum ar fi ibuprofenul, unele diuretice, ciclosporina, beta-blocantele, blocantele de calciu etc.

Boala cardiacă: În cazul insuficienței cardiace, funcția renală inferioară și tratamentul medicamentos pot provoca hiperkaliemie.

Leziuni: deteriorarea țesuturilor poate determina deplasarea și schimbarea nivelului de potasiu.

Hiperplazia suprarenala congenitală: O boală rară care rezultă dintr-o mutație genetică, ce determină scăderea nivelului de aldosteron.

Cantitate mai mare de potasiu: Consumarea in exces a potasiului, prin medicamente sau dieta poate provoca hiperkaliemie. Acest lucru este rar, dar poate afecta persoanele care suferă de afecțiuni renale.

Pseudohyperkalemia: Aceasta se întâmplă atunci când o persoană primește o citire falsă de potasiu. Acest lucru se poate întâmpla când se utilizează o seringă sau alte metode care cauzează hemoliză, care este ruperea celulelor roșii din sânge. (se recomanda repetarea analizelor)

Preventie – Dacă există riscul ca o persoană să dezvolte hiperkaliemie, medicul specialist ar putea recomanda limitarea alimentelor care conțin niveluri ridicate de potasiu.

Alimentele cu cea mai mare cantitate de potasiu/porție sunt: cartoful dulce, pasta de tomate, frunze de sfecla, cartoful, fasolea alba, iaurtul. Alte alimente bogate în potasiu includ: conserve de roșii, sucuri de fructe – precum prunele, morcovi și roșii, proteine cum ar fi fasole albă, scoici, halibut, soia, ton, fasole, cod, fructele confiate, în special prunele, caisele și piersicile.

Diagnostic: Hiperkaliemia nu prezinta simptome. În cazurile de hiperkaliemie acută, medicii vor evalua funcțiile renale, ale inimii și tractului urinar, vor verifica nivelul de hidratare, monitoriza bătăile inimii (EKG). În hiperkaliemia cronică, medicii își vor îndrepta atenția către: efectuarea lucrului de laborator, cum ar fi teste de sânge sau mostre de urină, si verificarea medicamentelor pentru a se asigura că acestea nu “contribuie” la creșterea nivelului de potasiu.

Tratament: Medicii folosesc adesea dializă pentru hiperkaliemia care necesită un tratament urgent. Dializa implică filtrarea și purificarea sângelui pentru a reduce nivelul total de potasiu al organismului. Persoanele cu insuficiență renală sau cu hiperkaliemie urgentă vor beneficia, prioritar, de dializă. În hiperkaliemia acută, medicii prescriu următoarele tratamente pentru scăderea nivelului de potasiu:

Calciul intravenos– Injectarea de calciu în sânge, ajută la scăderea nivelului de potasiu.

Insulină și glucoză intravenoasă: Aceasta este metoda cea mai fiabilă pentru reducerea nivelului de potasiu. În cele mai multe cazuri, medicii dau 10 unități de insulină și 25 de grame de glucoză.

Albuterol: Acesta este eficient numai în cazul unui număr mic de pacienți. Medicii adesea administrează albuterol însoțit de alte tratamente.

Opțiunile de tratament pentru hiperkaliemia cronică includ schimbarea medicamentelor, evitarea antiinflamatoarelor și reducerea consumului de potasiu. Diureticele pot fi, de asemenea, un tratament util pentru unele tipuri de hiperkaliemie cronică.

La Dentirad Hospital puteți apela la medicii noștri specialiști pentru a afla starea dumneavoastră de sănătate, si împreună cu aceștia si cu specialistii in chirurgie , sa căutați soluții pentru problemele dumneavoastră. Puteți beneficia de analize de sânge in laboratoriul propriu, de diagnosticare efectuata in detaliu, de terapii non invazive, cu efect miraculos asupra stării generale a organismului. Aflați mai multe aici.

 

0
  Articole similare

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.