Noutati

Hemofilia

Hemofilia este o boala rara, manifestata prin coagularea improprie a sangelui, cauzata de lipsa proteinelor cu rol de coagulare din sange. Pacienții cu hemofilie, sângerează o perioada mai îndelungata in urma unui accident, fata de o persoana care nu suferă de aceasta afectiune. Tăieturile sau micile înțepături nu reprezintă o problema atât de grava însă sângerările interne, in special cele din zone precum genunchii, gleznele sau coatele pot afecta serios organele si țesuturile si pot reprezenta chiar o amenințare asupra vieții pacientului.

Hemofilia este o boala moștenita genetic si pana in prezent nu exista un tratament de vindecare a acesteia. Însă cu tratamentul adecvat de menținere sub control, pacienții diagnosticați reușesc sa ramana activi si sa-si continue stilul de viata productiv.

Simptomele hemofiliei variază si depind de nivelul de factori coagulanti. In cazul unui pacient cu factorul de coagulare usor redus, sangerarea poate sa apară numai dupa un accident sau o interventie chirurgicala. Daca deficienta este severa, pot apărea sangerari spontane, aparent, fara o cauza.

Semnele si simptomele hemofiliei includ: sangerare excesiva si nejustificata aparuta in urma unor taieturi, accidente, interventii chirurgicale sau interventii stomatologice, aparitia vanatailor pe corp (multe si pe suprafete mari), sângerare neobisnuita in urma vaccinarii, dureri, umflaturi si rigiditate la nivelul articulatiilor, aparitia sangelui in urina si in scaun, sangerari nazale fara o cauza cunoscuta.

Printre simptomele ce tradeaza o forma severa a hemofiliei mentionam: dureri de cap severe si prelungite, varsaturi repetate, oboseala extrema, dureri in gat, vedere incetosata.

In momentul in care apare sangerarea, corpul nostru ”convoaca” celulele din sange si formeaza coagulantul pentru a opri sangerarea. Procesul de coagulare este sustinut de anumite particule din sange (proteinele din plasma si trombocite). Hemofilia apare atunci cand corpul sufera de lipsa unuia sau ambilor factori de coagulare.

Chiar daca Hemofilia este o boala ce se transmite pe cale genetica, aproximativ 30% din bolnavii de hemofilie nu au cazuri de boala in familie. In aceste cazuri, hemofilia este cauzata de o mutatie genetica.

In functie de severitate si de factorul coagulant deficitar, Hemofilia se imparte in 3 tipuri:

Hemofilia A – cel mai comun tip, cauzat de lipsa factorului de coagulare VIII.

Hemofilia B – al doilea cel mai întâlnit tip de Hemofilie, cauzat de lipsa factorului de coagulare IX.

Hemofilia C – acest tip de boala se manifesta foarte putin, simptomele sunt abia existente si este cauzat de lipsa factorului de coagulare XI.

Complicatii ale hemofiliei pot fi: hemorargii interne severe – sangerari care apar in muschi si pot cauza umflarea acestora, presand astfel nervii si provocand amortire si dureri; deteriorarea articulatiilor – sangerarile interne pot pune, de asemenea, presiune si pe articulatii, cauzand dureri acute si in timp artrita; infectii – pacientii cu hemofilie, sunt predispusi catre transfuziile de sange, crescandu-le astfel riscul de fi contaminati cu sange infectat; reactii adverse la tratamentul cu factori coagulanti – sistemul imunitar al pacientului cu hemofilie are o reacție negativa in fata tratamentului folosit pentru oprirea sangerarii. Sistemul imunitar dezvolta proteine (cunoscute si ca inhibitori) care neutralizeaza factorii de coagulare, ingreunand astfel tratamentul.

La Dentirad Hospital medicii specialiști vor putea emite un diagnostic corect in urma unei discutii cu pacientul si in urma rezultatelor unor analize de sânge efectuate pentru a depista exact boala de care individul sufera. Odata stabilit dignosticul, doctorii vor elibera un plan de tratament menit sa imbunatateasca stilul de viata al pacientului si sa mentina sub control afecțiunea depistata.

Ozonoterapia, terapia revoluționara, este prezenta acum si la Dentirad Hospital, utilizata cu succes in tratarea hemofiliei. Afla mai multe despre beneficiile acestei terapii aici.

Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.

 

0
  Articole similare

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.