Noutati

Ce sunt bolile autoimune si cum apar?

Sistemul nostru imunitar, lupta împotriva germenilor si bacteriilor rele, precum si a altor forme de amenințări pe care le detectează si care nu ar trebui sa fie in corpul nostru. Uneori, însă, se întâmplă ceva greșit si “apărătorii organismului” ataca propriul țesut, sănătos, ca pe ceva ce îl considera o amenințare. Acest lucru duce la inflamații, degradarea articulațiilor, a nervilor, mușchilor, pielii sau altor parți ale corpului, afecțiuni cunoscute sub denumirea de Boli Autoimune.

De ce apar aceste boli? Cercetătorii sunt de părere ca exista 2 condiții universale in declanșarea unei astfel de afecțiuni: prima este reprezentata de factorul ereditar, o persoana care are unul sau ambii părinți diagnosticați, este la risc crescut de a dezvolta o boala autoimuna. In opinia cercetătorilor, cel de-al doilea factor este legat de un factor declanșator din mediul înconjurător, precum virușii. Pentru ca femeile sunt afectate in număr mult mai mare decât bărbații, specialiștii asociază bolile autoimune si cu anumiți hormoni.

Artrita reumatoida – aceasta boala autoimuna, afectează articulațiile, provocând dureri si umflături. In timp, inflamarea distruge cartilajul si oasele si pacientul ajunge sa nu mai poată mișca/îndoi articulațiile. Aceasta boala poate ridica probleme si la nivelul inimii sau plămânilor. Un tratament corespunzător, ajuta pacientul sa suporte simptomele mai ușor si poate face boala sa avanseze mai lent.

Spondilita anchilozanta – acest tip de artrita, afectează in general coloana, însă se poate declanșa si la nivelul pieptului, gatului, coapselor sau genunchilor. Este caracterizata prin apariția durerilor si “înțepenirii” zonei afectate. Oasele ajung sa se împreuneze, făcând astfel imposibila mobilitatea zonelor respective. Tratamentele pentru aceasta afecțiune includ medicamente, injecții locale, exerciții fizice si, in anumite cazuri, intervenții chirurgicale pentru înlocuirea articulațiilor afectate.

Diabetul de tip 1 – acest diagnostic mai era denumit si “diabetul juvenile”, pentru ca debutează in copilărie sau in adolescenta. Declanșarea lui se produce atunci când sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas responsabile cu producerea hormonului numit insulina. Insulina este folosita de corpul nostru pentru a transforma mâncarea in energie. Pacienții diagnosticați, pot trai cu aceasta boala, însă au nevoie sa acorde atenție nivelului de zahar, si, din când in când, la nevoie, sa suplimenteze cantitatea de insulina.

Scleroza multipla – in cazul acestei boli, sistemul de apărare al organismului, cauzează inflamații care afectează sistemul nervos central. Cicatricile ramase in țesut, in urma inflamațiilor, se acumulează si încarcă rețeaua care conduce semnalele nervoase de la creier către celelalte parți ale corpului. Astfel apar dureri, probleme de coordonare, pierderea echilibrului si slăbiciune. Tratamentul medicamentos si injecțiile locale, pot ameliora durerile si pot încetini boala.

Lupus – aceasta boala afectează mai multe părți ale corpului in același timp. Simptomele pot include dureri in articulații, sensibilitate la lumina, probleme ale rinichilor si apariția unui nivel crescut de oboseala. Pacienții pot observa si o iritație pe obraji si/sau nas. Tratamentele medicamentoase pot ajuta pacientul sa amelioreze simptomele si sa împiedice agravarea bolii. In anumite cazuri, când simptomele sunt foarte agresive, specialiștii recomanda medicamente care încetinesc funcționarea sistemului imunitar sau chimioterapia.

Boala Addison – glanda suprarenala, este poziționata deasupra rinichilor. Atunci când sistemul imunitar o ataca, aceasta nu mai poate produce cantitățile necesare de hormoni, astfel ca organismul întâmpină dificultăți in transformarea hranei in combustibil, dezechilibrând presiunea sanguina. Primele simptome ale acestei boli, sunt oboseala si apariția unor petice de piele mai închise la culoare decât restul zonei in care se afla. Tratamentul include medicamente pentru înlocuirea hormonilor care lipsesc si adjuvanți in pigmentare/depigmentarea zonelor afectate.

Boala Hashimoto – aceasta boala apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni, fiind cunoscuta si sub denumirea de tiroida limfocitară cronica. Printre simptome se numără îngrășarea, creșterea nivelului de oboseala, sensibilitate crescuta la frig, căderea parului. In anumite cazuri se observa o umflătură in partea din fata a gatului si/sau umflarea fetei. Tratamentul medicamentos poate ajuta la înlocuirea hormonilor si ameliorarea simptomelor.

Psoriazis – aceasta apare atunci când sistemul imunitar cauzează inflamația organismului si provoacă celulele pielii sa crească prea repede. Acestea ajung la suprafață înainte sa fie complet dezvoltate, cauzând petele de roșeață si “piele scorțoasă’ caracteristice Psoriazisului. Tratamentul include unguente, medicamente si tratamente cu ultraviolete pentru a calma sistemul imunitar.

 

 

0
  Articole similare
  • No related posts found.

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.