Noutati

Ce este poliuria?

Poliuria este o afecțiune în care corpul urinează mai mult decât de obicei și elimina cantități excesive sau anormal de mari de urină de fiecare data.

Poliuria este definită ca eliminarea frecventă a unor cantitati mari de urină – mai mult de 3 litri pe zi comparativ cu cantitatea zilnică normală de urină la adulți, de aproximativ 1 până la 2 litri.

Este unul dintre principalele simptome ale diabetului (atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 ) și poate duce la deshidratare severă, care, dacă nu este tratată, poate afecta funcția rinichilor.

 

Cauzele poliuriei

Poliuria este de obicei rezultatul consumului de cantități excesive de lichide ( polidipsie ), în special apă și lichide care conțin cofeină sau alcool .

Este, de asemenea, unul dintre simptomele majore ale diabetului zaharat . Când rinichii filtrează sângele pentru a produce urină, ei reabsorb tot zahărul, readucându-l în sânge.

La diabet, nivelul zahărului din sânge este anormal de ridicat. Nu tot zahărul poate fi reabsorbit și o parte din acest exces de glucoză din sânge ajunge în urină, unde atrage si absoarbe mai multă apă.

Acest lucru duce la producerea unor volume neobișnuit de mari de urină.

 

Alte cauze ale poliuriei includ:

  • Diabet inspid- o afecțiune fără legătură cu diabetul zaharat care afectează rinichii și hormonii care interacționează cu aceștia, ducând la producerea unor cantități mari de urină
  • Boală de rinichi
  • Insuficiență hepatică
  • Medicamente ce includ diuretice (substanțe care cresc excreția apei din organism /urină)
  • Diaree cronică
  • Sindromul Cushing (boala asociata cu un nivel crescut de cortizol in organism)
  • Hipercalcemie – niveluri ridicate de calciu în sânge
  • Sarcina

 

Poliuria ca simptom pentru diabet

Pe lângă faptul că este unul dintre simptomele diabetului in faza nediagnosticat, poliuria poate apărea și la persoanele cu diabet diagnosticat dacă nivelul glicemiei a crescut prea mult.

Dacă nivelul glicemiei devine prea mare, organismul va încerca să remedieze situația prin eliminarea glucozei din sânge prin rinichi. Când se întâmplă acest lucru, rinichii vor filtra, de asemenea, mai multă apă și va trebui să urinați mai mult decât de obicei.

Dacă aveți o nevoie crescută de a urina, in mod frecvent, ar putea fi un semn că nivelul zahărului este prea mare. Dacă aveți acces facil la testarea glicemiei , vă recomandăm să vă monitorizati nivelul zahărului dacă observati ca urinați mai des decât în ​​mod normal.

Dacă aveți diabet, dar nu aveți posibilitatea sa va masurati glicemia, alternativa ar fi să notați cât de des urinați și să discutați acest lucru cu medical dumneavoastra.

Acesta ar trebui să fie în măsură să vă sfătuiască in legatura cu problema dvs. si sa va comunice daca poate fi legată de diabet și, ulterior, sa emita un plan de remediere pe care sa il urmati.

Recunoașterea simptomelor poliuriei

Cel mai frecvent semn al poliuriei este producerea unor volume mari de urină la intervale regulate pe parcursul zilei și/sau noptii.

Dacă sunteți îngrijorat de cantitatea urinata și credeți că ați putea avea poliurie, ar trebui să notați în fiecare zi câte lichide consumati ; cât de des urinati și aproximativ câtă urină eliminati de fiecare dată când mergeti la toaletă.

 

Când să vă adresați medicului dumneavoastră

Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră dacă experimentati urinare excesivă pe parcursul mai multor zile, aceasta neputand fi asociata cu cresterea consumului de lichide sau anumite medicamente cu efect diuretic.

Pe baza informatiilor pe care i le oferiti si in urma efectuarii unor analize, acesta va putea sa identifice cauza si sa va ofere tratamentul potrivit.

 

0
  Articole similare

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.