Noutati

10 mituri legate de sarcină

Mituri despre sarcină

Durata sarcinii este o experiență plină de încărcături emoționale dar si de trăiri fizice si psihice diverse. Deși pentru majoritatea femeilor este o perioada relativ normală și aproximativ ușoară, exista și femei mai puțin norocoase care experimentează sarcini grele, ce necesita 80% din timp repaos la pat si odihnă. Însă indiferent de felul sarcinii există mituri care circula din timpuri îndepărtate, care pun viitoarele mămici pe gânduri. Vorbim astăzi despre câteva dintre acestea.

  1. Trebuie să mănânci pentru doi – sigur, daca vrei să ai o scuză, sarcina e perfectă însă cercetătorii au demonstrat ca nu e nevoie ca o femeie însărcinata sa își modifice alimentația, din punct de vedere cantitativ decât in trimestrul al treilea însă si atunci cu o cantitate foarte mica de hrana. Aproximativ un surplus de 200 de calorii fata de dieta normala.
  2. Untul de cacao previne vergeturile – aceasta este o afirmație falsa. A fost demonstrat ca untul de cacao produce sensibilitate la nivelul pielii, iar pentru anumite femei , poate provoca chiar alergii, ceea ce înseamnă ca este un ingredient ce trebuie evitat in timpul sarcinii.
  3. Nu ai voie sa te joci cu pisica – sa te comporți la fel de natural cu pisica ta ca si pana in perioada de dinaintea sarcinii este absolut normal. Însă trebuie evitată schimbarea nisipului/curățarea litierei, deoarece fecalele pisicii pot contamina fătul cu toxoplasmoza.
  4. Nu ai voie sa faci bai fierbinți pentru relaxare – băile foarte fierbinți in timpul sarcinii ar trebui evitate. La fel ar trebui sa se evite pe cat posibil, saunele, jacuzzi deoarece acestea ar ridica temperatura corpului, ceea ce ar putea afecta fătul.
  5. Ar trebui sa-ti încetezi activitățile si exercițiile fizice in timpul sarcinii – rămânând activă fizic este foarte important atât pentru viitoarea mămică cat si pentru copil. Exercițiile fizice , de intensitate redusa- specifice femeilor însărcinate, vor ajuta atât la o naștere mai ușoară cat si la dezvoltarea armonioasa a copilului.
  6. Un mic cocktail nu o sa afecteze copilul – anumite femei își îngăduie să consume cate un pahar cu vin in timpul sarcinii, in timp ce altele nu se ating de băuturile alcoolizate. Deși acest mit diferă de la femeie la femeie, in interpretarea proprie, studiile au demonstrat ca bebelușii ai căror mame au consumat alcool in timpul sarcinii, sunt la risc mai înalt de a dezvolta un spectru larg de probleme medicale, aflate in legătură directa cu consumul de alcool. Consumul de alcool in timpul sarcinii poate afecta inclusiv viața fătului, ducând la complicații serioase pana la fatale.
  7. Fumatul nu va afecta sănătatea copilului – anumite femei fumează in timpul primei sarcini si când observa ca sănătatea copilului nu a fost afectata, continua sa fumeze si in sarcinile următoare însă studiile au demonstrat ca fumatul poate cauza probleme serioase de sănătate asupra bebelușului, astfel încât, chiar daca sănătatea copilului este aparent perfectă, nu înseamnă ca nu exista probleme serioase care se pot dezvolta mai târziu in viața copilului. Renunțatul la fumat in timpul sarcinii este recomandarea permanentă a medicilor specialiști la nivel mondial.
  8. Nu ai voie sa consumi cafea – nu este necesara renunțarea la cafea însă se solicita mărirea atenției la cantitatea consumata in timpul sarcinii, medicii specialiști recomandând o singura doza pe zi.
  9. Nu ai voie sa iți vopsești părul – din fericire pentru toate femeile acesta este încă un mit demontat. Nu, nu sunteți condamnate la un par urât si nevopsit timp de 9 luni. Cercetătorii au demonstrat ca este nevoie de o cantitate mult mai mare de chimicale pentru a afecta fătul, fata de cea găsită intr-un tub de vopsea.
  10. Sexul copilului poate fi ghicit in funcție de forma burticii – din păcate, felul in care se dezvolta burta unei femei însărcinate, forma, rotunjimea sau mărimea nu trădează niciun indiciu despre sexul copilului. Speculațiile vor continua, bineînțeles, însă nu exista nicio dovada științifica in acest sens. Potrivirile de pana acum, au fost pur întâmplătoare.

Daca sunteți deja însărcinată sau daca plănuiți sa deveniți mămică, la Dentirad Hospital veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a fi pregătită pentru acest pas, iar medicii noștri specialiști vă vor asista pe întreaga durată a sarcinii, evaluând sănătatea dumneavoastră si a copilului dumneavoastră. Puteți realiza ecografii, analize medicale si analize genetice de înaltă precizie.

Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați 0244 972.

0
  Articole similare

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.